Aliat al lui Trump, despre un acord de pace cu Putin în Ucraina: Nu putem negocia cu un tiran
Un important aliat din Senat al preşedintelui ales Donald Trump a respins ideea negocierii unui acord de pace între Rusia şi Ucraina, afirmând că Moscova nu poate fi de încredere şi că ar interpreta orice propunere de pace ca pe un semn de slăbiciune din partea Occidentului, informează Politico.
„Oricât de mult mi-ar plăcea să cred că putem negocia cu un tiran, bănuiesc că ne înşelăm singuri”, a declarat senatorul republican Mike Rounds referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin.
Vorbind la Forumul Internaţional de Securitate de la Halifax, Rounds a întrebat: „Credeţi că acest tiran, dacă îi oferiţi o parte dintr-o ţară liberă, credeţi că se va opri?”
„Aş vrea să pot spune că există o cale uşoară de ieşire, dar nu există”, a adăugat el.
Comentariile înflăcărate ale lui Rounds, care a subliniat că nu reprezintă poziţia viitoarei administraţii Trump, reprezintă totuşi un punct de vedere extrem de diferit în cadrul partidului republican faţă de promisiunile lui Trump de a negocia un acord de pace cu Rusia în câteva zile de la preluarea preşedinţiei.
Acestea reflectă, de asemenea, un punct de vedere pro-Ucraina care este larg răspândit în grupul republican din Senat, chiar dacă alte tabere din comunitatea MAGA îl împing pe Trump să reducă ajutorul militar al SUA pentru Kiev atunci când îşi va prelua mandatul în ianuarie.
Rounds a făcut comentariile după ce fosta deputată Hanna Hopko, lideră a societăţii civile ucrainene, şi-a exprimat frustrarea cu privire la timpul pierdut de Statele Unite pentru a fi de acord cu transferurile de arme şi pentru a slăbi restricţiile privind utilizarea acestora.
„Mă simt atât de frustrat că nu am putut să le furnizăm toate echipamentele de care au nevoie şi toate sistemele de armament de care au nevoie, pentru a răspunde tiraniei absolute venite din Rusia. Mă întreb de ce nu am făcut mai mult şi mai repede decât am făcut”, a declarat Rounds.
Remarcile sale s-au adăugat scepticismului unor oficiali occidentali cu privire la perspectiva promisiunilor lui Trump de a pune capăt războiului la începutul administraţiei sale - deşi oficialii au avut grijă să nu-l critice direct pe Trump în evaluările lor publice.
Ucraina se opune unui nou asalt din partea trupelor ruse şi a nord-coreenilor care au fost trimişi pe linia frontului.
„Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina pentru că miza este foarte mare şi nu-mi pot imagina că este în interesul SUA ca Putin să iasă învingător din aceste negocieri”, a declarat pentru POLITICO amiralul Marinei Regale Olandeze Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar al NATO, în marja conferinţei de la Halifax.