Siegfried Mureşan: Ciolacu riscă cea mai mare suspendare a plăţilor PNRR din toată UE - 1,1 miliarde de euro

Siegfried Muresan (Mihut Savu /Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
16.10.2024

Premierul PSD Marcel Ciolacu riscă cea mai mare suspendare a plăţilor din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) din toată Uniunea Europeană, a tras un semnal de alarmă, marţi, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

"Prim-ministrul Ciolacu riscă cea mai mare suspendare a plăţilor PNRR din toată UE. Propunerea Comisiei Europene de a suspenda aproximativ 1,1 miliarde de euro din cele 2,7 miliarde de euro pe care România trebuie să-i primească în cadrul celei de-a treia plăţi reprezintă cea mai mare suspendare de acest fel până în prezent la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeană a efectuat deja peste 50 de plăţi în cadrul mecanismului european care finanţează Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Dintre acestea, 6 au fost plăţi parţiale, cu sume de bani suspendate. Niciuna dintre aceste plăţi parţiale, însă, nu se apropie de suma record de 1,1 miliarde de euro pe care o riscă România din cauza prim-ministrului Marcel Ciolacu", a declarat Siegfried Mureşan.

Deputatul european a arătat că Italia a avut, până acum, cea mai mare sumă suspendată aferentă unei singure plăţi. Este vorba de 500 de milioane de euro, dar care a reprezentat doar 2,6% din valoarea totală a cererii de plată, de 19 miliarde de euro.

"Prin comparaţie, cele 1,1 miliarde de euro din cazul României reprezintă 40% din suma totală a cererii de plată. Asigurarea prim-ministrului Ciolacu cum că România va primi toţi banii suspendaţi este doar o declaraţie politicianistă şi nu se bazează pe date concrete. Regulamentul Uniunii Europene oferă ţărilor membre şase luni la dispoziţie să convingă Comisia Europeană că au îndeplinit ţintele şi jaloanele care fac obiectul plăţilor suspendate. Or ştim că România încă mai are aproximativ 50 de milioane de euro suspendate din cadrul celei de-a doua plăţi. Ţara noastră avea la dispoziţie şase luni să îndeplinească cerinţele pentru restul plăţii. Cum diferenţa de plată nu a fost achitată nici până acum, după un an, şansele de a obţine aceşti bani se reduc pe zi ce trece", a punctat Siegfried Mureşan.

Potrivit liderului PNL, aceste fapte demonstrează clar că suspendarea de 1,1 miliarde de euro pe care o riscă prim-ministrul Ciolacu este îngrijorătoare şi poate duce la pierderea totală a acestor bani.

"Prim-ministrul României trebuie să înceapă să trateze serios absorbţia banilor din PNRR. Guvernul nu are nicio scuză dacă pierde aceste fonduri alocate de Uniunea Europeană în beneficiul oamenilor din România", a conchis Siegfried Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor