Cazul Nordis. Stanomir: Dacă priviţi puţin la profil, Laura Vicol pare desprinsă din aceeaşi fotografie cu Elena Udrea

Laura Vicol (Facebook/Laura Vicol)
Andrei Pricopie
16.10.2024

Cazul Nordis cu Laura Vicol şi PSD în prim plan este din cu totul altă peliculă cinematografică decât cea cu Nelu Tătaru care e acuzat că a luat mită găini, a apreciat, la Digi24, politologul Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti.

Jurnalistă: În ce măsură pot fi candidaţii la preşedinţie afectaţi de scandaluri? Pot fi legaţi, spre exemplu, Nicolae Ciucă de Nelu Tătaru, Marcel Ciolacu de Laura Vicol, Mircea Geoană de senatorul Pârvulescu, fost demisionar din PNL pentru a merge alături de Mircea Geoană?

Ioan Stanomir: Lucrurile, cum s-a spus aici, trebuie privite foarte nuanţat. Nelu Tătaru s-a expus unei situaţii care are în limba română chiar un nume. Este o găinărie. Dumnealui a primit găini, în limbajul de demult, este un găinar. Este dramatic pentru România ca un fost ministru al Sănătăţii, în momentul pandemiei, coleg de guvern cu Ludovic Orban - Ludovic Orban era cel care prezida atunci cabinetul - să se preteze la asemenea gesturi. Corupţia pe care o reprezintă dl. Nelu Tătaru vorbeşte, însă, foarte mult despre sărăcia din anumite zone, unde, probabil, lipsa resurselor financiare conduce la mită în natură. Acesta este un prim palier.

Cazul Nordis cu Laura Vicol este din cu totul altă peliculă cinematografică. Este ca şi cum ai compara o peliculă filmată la Chiajna cu o peliculă filmată la Monaco. Sunt decoruri diferite, actori diferiţi şi mize diferite. Despre domnul Nelu Tătaru există dovezi potrivit cărora este suspectat că ar fi luat mită. După cum există dovezi potrivit cărora oamenii din grupul Nordis, în frunte cu doamna Laura Vicol şi cu consortul ei, sunt acuzaţi că i-ar fi înşelat pe cetăţeni.

Însă, un lucru este cert. Doamna Laura Vicol nu este acuzată că a fost preşedinta Comisiei Juridice. Chiar a fost. Şi preşedinta Comisiei Juridice în camera inferioară a Parlamentului României este, de fapt, posesoarea unei autorităţi de facto şi de iure extraordinar de mari. Pentru că, dacă te uiţi pe regulamentele Camerei, vei vedea că un aviz obligatoriu vine din partea acestei comisii.

Ion M. Ioniţă (redactor-şef Historia): Şi este cameră decizională pe foarte multe proiecte.

Ioan Stanomir: Exact. Deci, doamna Laura Vicol nu este o întâmplare. Găinăriile domnului Tătaru sunt rezultatul propriului său caracter şi al modului în care... Eu cred că, indiferent dacă domnul Tătaru va fi exonerat sau nu de răspundere, aceste imagini îl vor marca pe viaţă.

Datoria celor care instrumentează aceste dosare este însă foarte mare. Trebuie să faci distincţia între prezumţia de vinovăţie sau de nevinovăţie şi ceea ce se poate proba. Pentru că noi avem de foarte multe ori cazuri în această ţară care pornesc fulminant şi se termină cum s-a terminat în cazul domnului Călin Popescu-Tăriceanu. Achitare.

Mi se pare că pentru domnul Marcel Ciolacu, problema Laura Vicol este o problemă mult mai complicată decât este pentru Nicolae Ciucă problema Nelu Tătaru. Pentru că doamna Laura Vicol era preşedinta unei comisii-cheie şi este prin mii de fire legată de cei care se află la vârfurile Partidului Social Democrat.

Şi social-democraţia din România este, de fapt, reprezentată de aceste persoane. Nu are nimic în comun cu empatia, nu are nimic în comun cu solidaritatea cu cei care muncesc. Are totul în comun cu cei care se folosesc de poziţiile pe care le deţin pentru a deveni şi mai bogaţi. Asta este realitatea. Nu este nici un atac, nici o denigrare.

Este pur şi simplu o realitate şi aş mai spune că, dacă priviţi puţin la profil, doamna Laura Vicol pare desprinsă din aceeaşi fotografie cu Elena Udrea. Ăsta este tipul de politician care se află la interfaţa dintre business-urile gri şi politica românească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor