Setea de expansiune a Chinei continuă: acum îşi doreşte propria Banca Mondială
alte articole
China face presiuni în vederea înfiinţării unei instituţii financiare mondiale, capabilă să facă faţă şi chiar să concureze cu Banca Mondială şi Banca Asiatică de Dezvoltare, pe care Beijingul le consideră prea mult influenţate de Statele Unite şi aliaţii săi.
Potrivit Financial Times, în momentul de faţă, 22 de ţări s-au arătat interesate de această iniţiativă. Banca s-ar putea numi Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) şi, iniţial, ar trebui să urmărească realizarea unei noi versiuni a Drumului Mătăsii - antica rută comercială între Europa şi China. Printre proiecte se află, de asemenea, un tren direct de la Beijing la Bagdad.
"China consideră că nu poate obţine nimic de la Banca Mondială sau de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), aşa că îşi doreşte propria Banca Mondială. Există mult interes pentru această iniţiativă, iar China este gata să meargă mai departe (cu iniţiativa - n.r.), chiar dacă nimeni altcineva nu mai vrea să participe", relatează Financial Times.
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) ar fi o provocare pentru Banca Asiatică de Dezvoltare, pe care China o consideră influenţată puternic de Japonia. Dacă ar porni de la 100 de miliarde de dolari, AIIB ar dispune deja de echivalentul a doua treimi din fondurile Băncii Asiatice de Dezvoltare, cu un capital de circa 165 de miliarde de dolari.
Japonia şi Statele Unite sunt cei mai mari acţionari ai Băncii Asiatice de Dezvoltare, cu 15,7% şi respectiv 15,6%. China controlează doar 5,5% din Banca Asiatică de Dezvoltare.
Beijingul a organizat mai multe întruniri pentru a-şi promova iniţiativa şi ar fi semnat deja "Memorandumul de înţelegere" cu zece ţări.