Laţul continuă să se strângă în China

Ştirea oficială, conform căreia Su Rong, oficial de rang înalt este supus unei investigaţii în interiorul partidului, a avut un efect bombă în China. Prin această procedură uzuală trec funcţionarii partidului comunist, înainte de a le fi intentat un proces oficial. De cele mai multe ori ei sunt învinuiţi de corupţie, alte fapte preferându-se a fi ţinute în secret.
Yiyuan Zhou & Renate Lilge-Stodieck
20.06.2014

alte articole

Oficiali chinezi de rang înalt printre care se afla şi Jiang Zemin (al treilea din stanga) (Liu Jin/AFP/Getty Images)
Yiyuan Zhou & Renate Lilge-Stodieck
20.06.2014

Laţul continuă să se strângă în China: Oficial de rang înalt investigat în interiorul partidului comunist

Ştirea oficială conform căreia oficialul de rang înalt Su Rong este supus unei investigaţii în interiorul partidului a avut un efect bombă în China. Aceasta este o procedură uzuală prin care trec oficialii Partidului Comunist Chinez (PCC) înainte de a le fi intentat un proces oficial. De cele mai multe ori ei sunt învinuiţi de corupţie, PCC preferând să ţină secrete alte fapte ale acestora.

Anunţ şoc

Su Rong, în vârstă de 65 de ani, este oficialul de rangul cel mai înalt care a fost înlăturat după preluarea puterii de către Xi Jinping în noiembrie 2012. O însemnătate asemănătoare o are doar căderea lui Bo Xilai, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În luna martie 2013, Su Rong încă mai era promovat pentru a prelua un post înalt - vicepreşedinte al Conferinţei Politice Consultative -, chiar dacă acesta nu era unul cu acces direct la puterea politică.

Prăbuşirea lui Su a fost percepută de public ca un şoc. Ultima sa apariţie oficială a avut loc pe 10 iunie, cu doar patru zile înaintea anunţării începerii investigaţiei. Media oficială susţine că acesta a vizitat provincia Qinghai din nord-vestul Chinei în perioada 8 – 10 iunie.

Din culise

Cei care urmăresc dedesubturile luptei pentru putere care se dă în interiorul partidului comunist au putut anticipa faptul că Su Rong va avea probleme mai devreme sau mai târziu.

Înaintea promovării sale în martie 2013, în presa chineză circulau rapoarte conform cărora soţia lui Su Rong era bănuită a fi implicată în afaceri imobiliare dubioase, precum şi în afaceri de acelaşi gen cu terenuri. Astfel de dezvăluiri sunt deseori doar preludiul la epurările care urmează. În plus, Su Rong avea o relaţie de lungă durată cu Jiang Zemin, fost lider comunist şi duşman de moarte al lui Xi Jinping. Jiang şi apropiaţii acestuia au dus cea mai înfiorătoare campanie politică din China, anume persecuţia Falun Gong. Chiar dacă nu se spune mai nimic, mulţi oficiali din această categorie sunt ţinta ultimelor epurări la nivel înalt din cadrul partidului.

Un rol conducător în persecuţia Falun Gong

Su a jucat un rol conducător în persecutarea Falun Gong, încă de când îşi construia o relaţie strânsă cu Jiang Zemin - liderul partidului din acea perioadă -, care a început persecutarea grupului în iulie 1999.

Falun Gong este o practică tradiţională de meditaţie bazată pe principiile Adevăr, Compasiune, Toleranţă. Conform statisticilor oficiale ale vremii, până în 1998, peste 70 de milioane de oameni din China urmau această cale.

Potrivit ”Organizaţiei Internaţionale de Investigare a Persecuţiei Falun Gong”, înfiinţată în afara Chinei, în perioada 1999 - 2001 în timp ce era secretar adjunct al comitetului de partid din provincia Jilin, Su exercita şi funcţia de conducător al Biroului 610.

Practicanţii Falun Gong au fost şi încă mai sunt persecutaţi în mod sistematic fiind supuşi unor torturi fizice şi psihice cu scopul de a renunţa la convingerile lor spirituale şi a jura supunere partidului comunist. Până în acest moment există dovezi că au fost ucişi prin tortură cel puţin 23 de practicanţi Falun Gong în timpul mandatului său. Se afirmă că cifra reală este cu mult mai mare, dar deocamdată nu poate fi demonstrată.

O citare primită în Africa de Su Rong

O mare vâlvă a fost creată în noiembrie 2004, când Su Rong, care făcea parte dintr-o delegaţie chineză, a întreprins o vizită în mai multe ţări africane. La acea vreme, el era secretar de partid al provinciei Gansu.

La sosirea în Zambia, el a fost înştiinţat de depunerea unor plângeri penale împotriva sa, în care era învinuit de omorârea şi torturarea practicanţilor Falun Gong şi de tratamente umilitoare aplicate acestora.

În baza audierilor ce au avut loc la 8 noiembrie, Tribunalul a emis interdicţia ca Su să părăsească ţara. Decizia justiţiei a fost adusă la cunoştinţă autorităţilor de frontieră din Zambia. Dar Su nu s-a conformat deciziei şi a reuşit să părăsească Zambia pe căi necunoscute, fiind învinuit de ”nesupunere faţă de justiţie”, lucru considerat conform tradiţiei britanice drept ofensă adusă legii. Su va trebui să ia în calcul arestarea sa la viitoarea intrare în această ţară.

Clica lui Jiang Zemin

Conform unor surse demne de încredere ale Epoch Times, la ora actuală, fostul său promotor Zeng Qinghong se află şi el sub o formă de control în interiorul partidului, prin care îi sunt limitate apariţiile publice.

Au mai fost vizate şi alte persoane din clica lui Jiang Zemin.

Acum laţul se strânge şi în jurul lui Su Rong. Ca o ironie, el a fost mereu lăudat în media de stat ca fiind angajat în lupta împotriva corupţiei. În aceeaşi situaţie au ajuns şi alţi funcţionari de vârf care au implementat cu entuziasm campania anti Falun Gong, precum Li Dongsheng, conducător al Biroului 610 - un birou de tip Gestapo care funcţionează în afara legii şi a cărui sarcină este persecutarea Falun Gong. Un proces deschis îl aşteaptă şi pe Zhou Yongkang, fost şef al întregului aparat de securitate, căruia Su Rong îi era loial ca subordonat.

Analiştii politici afirmă că este foarte improbabil ca Xi Jinping să justifice ”epurarea” acestora prin atrocităţile comise împotriva Falun Gong. Mai mult, s-ar părea că aceştia au format un centru al puterii politice care s-a menţinut datorită campaniei comune împotriva Falun Gong.

Analiştii mai susţin că această grupare este pur si simplu dezintegrată, deoarece reprezintă o ameninţare pentru Xi Jinping şi apropiaţii acestuia, şi că nu există indicii conform cărora epurarea să aibă drept rezultat domolirea persecuţiei împotriva Falun Gong.

Cine se află în spatele lui Su Rong şi cine poartă responsabilitatea?

Pe agenţia de stat Xuinhua se pune deja în mod necenzurat întrebarea: cine stă în spatele lui Su Rong, cine l-a promovat în ciuda corupţiei la care a fost părtaş atâţia ani şi cine poartă responsabilitatea pentru ascensiunea sa? Şi cine va fi următorul din lanţ care va cădea?

În acest moment acestea sunt doar întrebări la care se aşteaptă răspunsul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor