După fiare de călcat care se conectează în China, smartphone-uri cu programe de spionaj gata instalate, la vânzare în România

(Brendan Smialowski / Getty Images)

O companie de securitate din Germania spune că un model ieftin de smartphone-uri fabricat în China ajunge cu un software pentru spionaj, gata instalat.

Telefonul, o replică ”Made în China” a telefonului Samsung Galaxy S4 se comercializează şi în România la preţuri cuprinse între 130 şi 165 de euro.

G Data Software spune că a comandat luna trecută un smartphone Star N9500 de la un vânzător online. În sistemul de operare al aparatului, compania germană a găsit ascuns un program de spionaj.

Firma spune că programul malware ar putea permite unui actor independent să fure informaţii personale, să efectueze apeluri ascunse, sau chiar să folosească microfonul şi camera telefonului pentru supraveghere.

Programul este ascuns într-o interfaţă a aplicaţiei Google Play Store, una dintre aplicaţiile deja instalate. Odată cu deschiderea telefonului acesta se activează şi nu poate fi descoperit de către utilizatorii obişnuiţi.

Această descoperire este ultima dintr-o serie de incidente în care smatphone-urile ajung în mâinile clienţilor deja încărcate cu software-uri de spionaj. Anul trecut o companie din Rusia a observat fiare de călcat care se conectau la servere din China, atunci când erau pornite.

Producătorul modelului Star nu a putut fi localizat imediat, în pofida faptului că telefonul este distribuit de mai mulţi vânzători majori.

G Data a anunţat marţi că a încercat mai mult de o săptămână să depisteze producătorul telefonului fără niciun succes.