Ipocrizie politică în Senat. Elogii UE versus împrieteniri cu Partidul Comunist Chinez

Senatorul PSD Petru Filip şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, numit în funcţie de Victor Ponta şi de PSD, şi-au exprimat miercuri susţinerea pentru parcursul european al ţărilor din Balcanii de Vest.
Întâlnire Victor Ponta şi Valeriu Zgonea cu o delegaţie chineză condusă de Sun Zhene Cai, membru la Biroului Politic al CC al PCC (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.06.2014

Senatorul PSD Petru Filip şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, numit în funcţie de Victor Ponta şi de PSD, şi-au exprimat miercuri susţinerea pentru parcursul european al ţărilor din Balcanii de Vest.

Cu prilejul Reuniunii Internaţionale "Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest", organizată, la Parlament de către Comisia pentru politică externă a Senatului, Tăriceanu a declarat că "România este unul dintre statele europene care au beneficiat de politică de extindere a Uniunii Europene, motiv pentru care sprijină politica "uşilor deschise", precum şi parcursul european al statelor candidate din Balcanii de Vest" iar pesedistul Filip a declarat că partidul său vrea "să promoveze politica de coeziune din UE şi să lupte împotriva sărăciei şi excluziunii sociale."

Declaraţiile celor doi susţinători UE vin pe fundalul unei vizite "strategice" a Partidului Comunist Chinez la Bucureşti (PCC). Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, a primit miercuri, la sediul partidului, o delegaţie a PCC, condusă de Sun Zheng Cai, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC.

În timp ce colegul său şi preşedintele Senatului vorbeau despre politica de coeziune în UE, vicepremierul Liviu Dragnea explica presei că relaţiile dintre PSD şi Partidul Comunist Chinez sunt consolidate "de foarte mulţi ani de zile" acestea determinând şi "realizarea unor proiecte economice extrem de importante , în special în domeniul energiei şi agriculturii", afirmaţii care dealtfel sunt contrazise de cifrele Camerei de Comerţ.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti declara recent, chiar la un forum de afaceri România- China că nivelul investiţiilor chineze în România se ridică în prezent la doar 250-300 milioane de dolari, China ocupând abia locul 18 în topul investitorilor străini în România. Mult după ţările UE.

La rândul său, reprezentantul PCC venit la Bucureşti a lăudat relaţia între PSD şi PCC ca fiind extrem de apropiată şi strânsă: "Relaţiile dintre partidele noastre sunt apropiate şi strânse. Relaţia Partidului Comunist Chinez cu PSD este cea mai îndelungată şi cea mai strânsă dintre partidele din România şi această relaţie a devenit un model privind relaţiile Partidului Comunist Chinez cu partidele politice din Europa. În ultimii ani, cu stimularea dlui Ponta şi a dumneavoastră personal, relaţiile dintre partidele noastre au cunoscut o nouă dezvoltare. Atât Partidul Comunist Chinez cât şi PSD sunt la putere şi în faţa noastră avem sarcini comune de a dezvolta economia", a declarat Sun Zheng Cai, oficial al unui partid zguduit de scandaluri de corupţie şi care, cu 25 de ani în urmă a scos tancurile împotriva studenţilor în Piaţa Tiananemn.

Şi dacă pentru PCC relaţia cu PSD-ul este un model de bune practici, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre modul în care vede UE problema. Reamintim că marele eveniment al anului trecut, din punctul de vedere al PSD-ului, şi anume summit-ul China-Europa Centrală şi de Est, a atras oprobiul Bruxelles-ul, care şi-a exprimat temerile că Republica China încearcă să intre în UE pe uşa din dos, creându-şi, prin parteneriate netransparente cu ţările mai sărace ale UE, capete de pod pentru a îşi aduce produsele, influenţa şi practicile de dumping în Europa, ocolind negocierile cu UE.

În pofida avertismentelor UE şi a îndemnurilor la prudenţă şi transparenţă în negocieri (transparenţă faţă de UE), guvernul Ponta şi-a văzut de treabă, negociind cedarea pachetului majoritar al celor două noi reactoare nucleare pe care statul intenţionează să le construiască la Cernavodă şi scoţând din sediul Guvernului şi al Parlamentului steagurile UE, pentru a nu eclipsa steagul arborat de Partidul Comunist al Chinei, partener model al PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor