Criminali la plimbare prin lume: azi Liu Yunshan, considerat Goebbels al Chinei, cutreieră Europa

Liu Yunshan (stânga), şeful propagandei şi ideologiei în China, dă mâna stângaci cu presedintele finlandez Sauli Niinistö pe 15 iunie, în ultima zi a vizitei lui Liu în ţară.
Liu Yunshan (stânga), şeful propagandei şi ideologiei în China, dă mâna stângaci cu presedintele finlandez Sauli Niinistö pe 15 iunie, în ultima zi a vizitei lui Liu în ţară. (Captură de ecran / Xinhuanet.com)

Vizita în patru state din Europa a lui Liu Yunshan, unul dintre oficiali de rangul cel mai înalt din China, pare să omită activităţile acestuia din trecut, ce sunt comparate cu propaganda plină de ură care a alimentat genocidul desfăşurat în Rwanda în 1994, sau a lui Goebbels în Germania nazistă.

Vizita lui Liu include o oprire în Danemarca, apoi în Finlanda din 12 până pe 15 iune, iar în final acesta va ajunge în Irlanda şi în Portugalia.

Liu Yunshan este unul din cei şapte membri ai Politburo (Biroul Politic al Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez - n.r.). Acesta deţine simultan mai multe posturi în organizaţiile Partidului Comunist, propagandă şi ideologie.

Însă, eforturile sale în domeniul propagandei şi a mobilizărilor politice au ajuns în atenţia agenţiilor guvernamentale din ţările vizitate.

”Vă scriem pentru a vă atrage atenţia asupra implicării directe într-o situaţie gravă de abuzuri împotriva drepturilor omului”, se precizează într-o scrisoare pregătită de Fundaţia de Avocatură a Drepturilor Omului din Washington, care se ocupă de contestarea a oficialilor chinezi acuzaţi de crime împotriva umanităţii.

”Domnul Liu a fost încă din 1999 unul dintre conducătorii represiunii violente, condamnată internaţional, împotriva aderenţilor Falun Gong”, se comunică în scrisoare.

Falun Gong este o practică tradiţională chineză ce a atins o popularitate maximă în China în timpul anilor 1990, ajungând la cel puţin 70 de milioane de practicanţi până în anul 1998, conform datelor oficiale. În iulie 1999 liderul comunist al momentului, Jiang Zemin, a iniţiat o persecuţie pe scară naţională împotriva practicii spirituale.

Unul dintre cei mai importanţi aghiotanţi ai lui Jiamg Zemin în această campanie este Liu Yunshan, care făcea parte din ”Micul Grup de Conducere” înfiinţat pentru a mobiliza aparatul birocratic de stat şi naţiunea împotriva Falun Gong”.

Mai specific, Liu Yunshan a preluat conducerea ”Biroului de Propagandă”, şi a exercitat un control semnificativ asupra aparatului de securitate ce implementa violenţele.

”Începând din 1999, aderenţii Falun Gong din China Continentală au îndurat cele mai severe forme de persecuţie şi cele mai abuzive încălcările ale drepturilor fundamentale ale omului”, se specifică în scrisoarea Fundaţiei de avocatură. ”Astfel de abuzuri au avut loc cu autorizaţia, susţinerea, direcţionarea specifică şi asistenţa substanţială a lui Liu Yunshan, care opera împreună cu alţii oficiali de la vârful Partidului Comunist”.

Grupul a evidenţiat exemple specifice, obţinute din dosare publice, a rolurilor deţinute de Liu în persecutarea Falun Gong. Acestea includ găzduirea marşurilor politice în care cadrele sunt mobilizate să se ”lupte” (”douzheng” în chineză), împotriva Falun Gong.

Termenul se referă în mod specific la persecuţia extrajudiciară, politică a unui grup ţintă, şi este folosită pe scară largă de către conducătorii campaniei anti-Falun Gong pentru a incita la violenţă împotriva victimelor, conform unui memoriu depus la Fundaţia de Avocatură pentru Drepturile Omului de He Qinglian, un binecunoscut analist politic şi economist chinez.

În februarie 2000, Liu a lăudat în mod specific un număr de echipe de securitate din lagărele de muncă, care plănuiau şi executau tortura fizică împotriva practicanţilor Falun Gong. Mărturiile supravieţuitorilor torturilor descriau acte precum folosirea bastoanelor electrice în atacurile asupra organelor genitale, atacuri ce făceau parte din eforturile de a forţa victima să renunţe la credinţa spirituală şi să jure loialitate Partidului Comunist.

Fundaţia de Avocatură explică un număr de teorii a acuzaţiilor legale ce pot fi aplicate pe numele lui Liu, însă ei nu (cel puţin nu încă) fac apel la guvernele europene să iniţieze un proces pe numele acestuia.

”Noi îi înştiinţăm că investigăm aceste crime, şi chiar avem destule dovezi”, a declarat Terri Marsh, directorul executiv al Fundaţiei de Avocatură pentru Drepturile Omului.

”Cerem liderilor europeni să ia la cunoştiinţă cine sunt persoanele cu care se întâlnesc şi să ridice această situaţie în timpul întâlnirii”, a adăugat Marsh.

”Propaganda extensivă şi activităţile organizaţionale conduse de Liu Yunshan împotriva Falun Gong în China, care nu sunt mai minore decât cele comise de domnul Bazaramba împotriva etnicilor tutsi din Rwanda, contribuie în mod semnificativ la comiterea de crime severe şi masive împotriva umanităţii”, se specifică în scrisoare, făcând referire la Francois Bazaramba, un pastor din Rwanda care a ajutat la organizarea unui genocid soldat cu moartea a aproximativ un milion de oameni.

La fel ca în persecutarea Falun Gong, sistemul de propagandă a căutat să dezbrace grupul ţintă de umanitatea sa, demonizându-l în campanii de calomnie absolut nejustificate, ceea ce reprezintă o parte din incitarea la violenţă. În 2012, Curtea Supremă Finlandeză l-a condamnat pe Bazaramba la închisoare pe viaţă pentru rolul său în acel genocid.

”Se cuvine ca Finlanda şi toate celelalte membre a comunităţii mondiale să nu ignore aceste abuzuri bine documentate”, se comunică în scrisoare. ”Aceste abuzuri împotriva drepturilor omului ce continuă ar trebui ridicate în mod specific, public, şi des”.