Senatul a respins proiectul Roşia Montană

Senatul României a respins, marţi, în plen, proiectul de lege privind exploatarea pe baza de cianuri de la Roşia Montană, în forma în care a fost transmisă de Guvernul Ponta.
Andrei Pricopie
19.11.2013

alte articole

Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)
Andrei Pricopie
19.11.2013

Senatul României a respins, marţi, în plen, proiectul de lege privind exploatarea pe bază de cianuri de la Roşia Montană, în forma în care a fost transmisă de Guvernul Ponta.

În acest sens, Senatul a adoptat cu 119 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 6 abţineri, Raportul Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, care susţinea respingerea proiectului de lege al Guvernului.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul a fost prima cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor care este şi forul decizional.

Comisia specială Roşia Montană a respins luni, 12 noiembrie, proiectul de lege al Guvernului cu 17 voturi şi 2 abţineri şi a precizat, în raportul emis, că se simte necesitatea unui cadru legislativ mai larg. În acelaşi timp, Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi atrage atenţia asupra unor „posibile încălcări ale legislaţiei” în vigoare pe parcursul exploatării miniere, scrie Realitatea.

Prin desecretizarea licenţei se poate afla cine a făcut presiuni pentru a transfera licenţa cu titlu gratuit de la compania Minvest Deva la Compania Roşia Montană. De asemenea, Comisia specială pentru Roşia Montană a informat că va sesiza DNA-ul şi Parchetul pentru a investiga posibilele încălcări ale legislaţiei. În acelaşi timp, membrii comisiei sunt de părere că este necesară crearea unei noi legi-cadru pentru exploatările aurifere.

În cadrul unei şedinţe recente, USL, PSD şi PNL au căzut de acord să iniţieze o lege nouă care să creeze o bază legală corespunzătoare pentru exploatarea de la Roşia Montană. În baza acestei legi, Guvernul va putea emite o ordonanţă pentru această exploatare.

Ce s-a întâmplat în Senat

Preşedintele Comisiei speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, în Senat respingerea proiectului de lege privind Roşia Montană, ceea ce s-a şi întâmplat după dezbaterile din plen.

Senatorul PDL Alexandru Pereş a precizat, în cadrul dezbaterilor, că raportul constituie analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Roşia Montană.

"Această comisie specială a fost, de fapt, o comisie de anchetă. (...) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (...) Eu rămân cu un gust amar, căci asistăm la analizarea unui raport al unei comisii de anchetă", a declarat Pereş, potrivit Mediafax.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu i-a avertizat că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în acest dosar că nu vor avea sărbători liniştite, pentru ca raportul comisiei speciale a fost deja trimis la Parchetul General.

"Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General", a precizat Ilie Sârbu, care a adăugat că este important faptul că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în "stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm". "Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze", a adăugat liderul PSD, citat de Mediafax.

Sârbu a subliniat că deşi este o aglomeraţie mare de sesizări, Parchetul probabil lucrează.

"Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţa un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace", a explicat acesta.

"Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (...) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite", a continuat acesta.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Gheorghe Hogea, a precizat că Guvernul susţine de asemenea raportul comisiei speciale privind respingerea proiectul de lege.

De asemenea, senatorul PNL Dian Popescu a făcut apel la colegii săi parlamentari, în numele grupului care îl reprezintă, să respingă proiectul, susţinând că actuala Lege a minelor necesită modificări pentru a sigura un cadrul legal corespunzător unor astfel de exploatări.

Cristian Rădulescu, liderul grupului PDL, a informat că senatorii PDL nu vor participa la vot , aşa cum nu au participat nici la lucrările Comisiei.

Raportul Comisiei Speciale pentru Roşia Montană

Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.

Din raport reiese faptul că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, propune respingerea acestuia.

Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia recomandă completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia consideră necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltării durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul.

Comisia apreciază modificările condiţiilor Acordului iniţial (licenţa) propuse de Guvernul României, considerând că acestea reprezintă o îmbunătăţire reală faţă de licenţa în vigoare şi pot aduce beneficii economice pentru statul român.

În acelaşi timp, Comisia propune, prin prezentul raport, "o serie de acţiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care să sprijine poziţia de negociere a statului român şi în alte proiecte de asemenea anvergură".

Comisia apreciază că este necesară analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevenţelor şi a participaţiei statului în cazul exploatărilor miniere, având în vedere exemplul altor state.

De asemenea, Comisia este de părere că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România şi atragerea de investitori.

Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ)", se mai arată în raport.

Comisia solicită ministerelor de resort şi instituţiilor implicate în evaluarea proiectului de la Roşia Montană analizarea tuturor aspectelor semnalate în urma audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei şi cuprinse în prezentul raport şi demararea procedurilor în consecinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor