Proteste marca „Marşul unui milion de măşti”

Protestul „Marşul unui milion de măşti” organizat de membrii Anonymous, WikiLeaks, The Pirate Party, Occupy Wall Street, precum şi a altor grupări de hackeri, 5 noiembrie 2013.
Protestul „Marşul unui milion de măşti” organizat de membrii Anonymous, WikiLeaks, The Pirate Party, Occupy Wall Street, precum şi a altor grupări de hackeri, 5 noiembrie 2013. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Proteste marca "Marşul unui milion de măşti" organizate de gruparea Anonymous împotriva austerităţii au avut loc marţi în SUA, Australia, Europa şi Japonia, raportează miercuri The Telegraph.

Nouă persoane au fost arestate în timpul unui protest din Londra, după ce sute de protestatari mascaţi au descins către Palatul Buckingham şi Piaţa Parlamentului. Un incendiu a fost pornit la mică apropiere de poarta Palatului şi demonstranţii au aruncat cu sticle către forţele de ordine.

Marşurile au fost organizate pentru a coincide cu comemorarea Nopţii de foc (Bonfire Night) din Marea Britanie, 5 noiembrie 1605, data eşecului Complotului prafului de puşcă (Gunpowder Plot) organizat de Guy Fawkes, care a încercat să răstoarne Parlamentul de la putere şi să instaureze o monarhie catolică. Participanţii au fost încurajaţi să poarte măşti asemănătoare cu acesta, aşa cum apar în filmul „V for Vendetta”.

Mişcarea Anonymous, care a coordonat protestele, a scris pe pagina sa de Facebook: "Amintiţi-vă cine sunt inamici voştri: miliardari care deţin bănci şi corporaţii şi care corup politicienii şi care subjugă poporul în nedreptate".

Cine este Anonymous

Anonymous este o reţea internaţională de activişti şi hackeri cu "o structură de comandă foarte lejeră şi descentralizată, care funcţionează pe idei, mai degrabă decât pe directive", precizează un site asociat cu gruparea.

Grupul a devenit cunoscut pentru o serie de atacuri cibernetice intens mediatizate împotriva site-urilor unor guverne, grupări religioase şi corporaţii.

Printre ţintele alese de Anonymous sunt incluse agenţiile guvernamentale din SUA, Israel, Tunisia, Uganda, şi altele, site-uri de pornografie infantilă, mass-media, companii de jocuri video, contractori militari, personal militar şi ofiţeri de poliţie, agenţii de protecţie a drepturilor de autor şi diverse corporaţii, cum ar fi Paypal, Mastercard, Visa, şi Sony.

Susţinătorii i-au numit pe membrii grupului "luptători pentru libertate" şi "Robin Hood digitali", în timp ce criticii îi consideră "terorişti cibernetici".

În 2012, Time a catalogat Anonymous drept una dintre cele "mai influente 100 de personalităţi din lume".