Personalităţi fraceze intră în cuşcă, în sprijinul activiştilor Greenpeace închişi de Putin

Actriţa Marion Cotillard, închisă într-o cuşcă, pentru a protesta faţă de închiderea a 30 de activişti Greenpeace în Russia
Actriţa Marion Cotillard, închisă într-o cuşcă, pentru a protesta faţă de închiderea a 30 de activişti Greenpeace în Russia (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)

Actriţa Marion Cotillard, laureată a premiului Oscar, şi o serie de personalităţi franceze din domeniul politic şi cultural s-au închis în mod simbolic într-o cuşcă, vineri, la Paris, pentru în semn de solidaritate cu cei treizeci de activişti ai Greenpeace reţinuţi de două luni în Rusia, informează AFP.

În cuşca în care Marion Cotillard şi-a făcut public mesajul de sustinere, purtând o pancartă cu mesajul "Sunt un apărător al climatului" (au intrat, rând pe rând, foştii miniştri ai mediului Corinne Lepage, Chantal Jouanno şi Delphine Batho, precum şi cântăreţul Sanseverino, regizorul Jean-Paul Jaud şi fotoreporterul Reza.

La protest a luat parte şi ministrul francez al ecologiei Philippe Martin care s-a declarat "preocupat de soarta activiştilor". Ministrul s-a rezumat însă la a-i saluta pe militanţii Greenpeace îmbrăcaţi în costume roşii, fără a intra în cuşcă alături de ei.

"Există oameni care au curajul să apere planeta noastră. În faţa acestui curaj, sancţiunile sunt absolut absurde şi delirante. Ar trebui mai degrabă să mulţumim acestor oameni", a dat glas Marion Cotillard mesajului său.

Treizeci de activişti Greenpeace au fost reţinuţi de către autorităţile ruse de la bordul navei Arctic Sunrise, pentru suspiciunea de "piraterie", după ce aceştia au încercat să urce, în semn de protest, pe o platformă petrolieră rusă din Oceanul Arctic, în luna octombrie.

Activiştii au vrut să atragă atenţia asupra pericolelor forajului din zona fragilului mediu al Arcticului, o zonă pe care Vladimir Putin o consideră de interes strategic, politic şi economic. La începutul săptămânii, autorităţile ruse au început s-îi transfere pe activiştii Greenpeace de la centrul de detenţie din Murmansk la Sankt Petersburg.