Extremiştii iranieni aniversează asediul ambasadei SUA din Teheran

Radicalii iranieni au participat luni la o demonstraţie pentru a marca aniversarea „capturării” ambasadei SUA din Teheran în 1979, un semn al obstacolelor considerabile pe care le întâlneşte iniţiativa diplomatică a preşedintelui nou ales, Hassan Rouhani, de a micşora tensiunea cu Washingtonul, scrie luni Reuters.
Extremiştii iranieni flutură steaguri pe care scrie „Jos cu SUA” la fosta ambasadă SUA la Teheran, 2 noiembrie 2013. (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
04.11.2013

Radicalii iranieni au participat luni la o demonstraţie pentru a marca aniversarea „capturării” Ambasadei SUA din Teheran în 1979, un semn al obstacolelor considerabile pe care le întâlneşte iniţiativa diplomatică a preşedintelui nou ales, Hassan Rouhani, de a micşora tensiunea cu Washingtonul, scrie luni Reuters.

O mulţime de iranieni s-au adunat în jurul clădirii ambasadei - adesea descrisă ca fiind un "cuib de spioni" – şi au afişat pancarte anti-SUA, au fluturat steaguri pe care scriau „Jos cu SUA” şi au strigat "Moarte Americii", a informat presa iraniană.

La conducerea Iranului s-a impus în aprilie 1979 puterea politico-religioasă, avându-l ca reprezentant pe Ayatollahul Ali Khamenei. La scurt timp, în noiembrie, Ambasada SUA la Teheran a fost asediată de tineri studenţi, care au luat 52 de ostatici, pe care i-au ţinut 444 zile în captivitate, fapt ce a dus la înreruperea în 1980 a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

De amintit este faptul că în războiul dintre Iran şi Irak, în timpul administraţiei Reagan, SUA a luat partea Irakului. De asemenea, preşedintele Clinton a impus primul embargo asupra Iranului, Bush l-a plasat pe „axa răului”, în timp ce Obama a impus cele mai dure sancţiuni economice. În acest proces, Statele Unite au devenit principalul inamic al Iranului.

Recenta manifestaţie de la fosta ambasadă este un eveniment anual, însă în acest an a avut o importanţă mult mai mare, dacă privim în contextul încercărilor noului guvern de a detensiona relaţiile cu ţările occidentale care au fost afectate în timpul celor două mandate ale preşedintelui anterior, extremistul Mahmoud Ahmadinejad.

Hassan Rouhani a fost ales în iunie pentru a stabili relaţii diplomatice mai bune cu Occidentul şi pentru a începe discuţiile privind controversatul program nuclear al Iranului.

O conversaţie telefonică scurtă între el şi preşedintele SUA, Barack Obama, după Adunarea Generală a ONU din septembrie, a fost aplaudată de mulţi iranieni, dar a fost privită cu suspiciune de către grupurile extremiste iraniene.

Duminică, cea mai puternică figură a Republicii Islamice, conducătorul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat puternica susţinere pentru negociatorii iranieni responsabili de chestiunea programului nuclear, fapt care poate fi perceput ca un avertisment pentru extremiştii care sunt împotriva lui Rouhani şi îl acuză pe acesta că face compromisuri cu vechiul duşman.

"Nimeni nu ar trebui să considere negociatorii noştri drept persoane care fac compromisuri", a declarat Khamenei într-un discurs. "Ei au o misiune dificilă şi nimeni nu trebuie să slăbească un oficial care este ocupat cu munca".

Un editorial publicat sâmbătă de ziarul conservator Kayhan a avertizat împotriva încrederii în Statele Unite în ceea ce priveşte negocierile nucleare actuale şi a declarat că au existat semne că "americanii caută să păcălească Republica Islamică" în următoarea rundă de discuţii din această săptămână.

Noua stare de spirit a diplomaţiei iraniene a adus în discuţie, de asemenea, folosirea sloganului "Moarte Americii". În timp ce figurile moderate au sugerat că este timpul să se renunţe la slogan, conservatorii susţin că acesta este acum mai important ca niciodată.

Într-un interviu cu un post de televiziune de stat, şeful comisiei parlamentare pentru securitate naţională, Alaeddin Boroujerdi a descris cântecul drept "cea mai uşoară formă de răspuns" pentru acţiunile Americii de a interveni în diferite ţări din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor