Activiştii ruşi au aruncat cu roşii în familia regală olandeză
alte articole
Familia regală olandeză a fost atacată cu roşii în timp ce se afla într-o vizită de stat în Rusia, a scris duminică The Independent.
Doi activişti din cadrul partidului neînregistrat, Cealaltă Rusie, au fost arestaţi sâmbătă pentru că au strigat insulte şi au aruncat cu o roşie în cuplul regal olandez înaintea unui concert la Moscova.
Incidentul a avut loc atunci când regele olandez Willem-Alexander şi soţia sa, regina Maxima, au ieşit din limuzina lor şi au mers pe covorul roşu spre intrarea clădirii Conservatorului din Moscova.
Potrivit relatărilor, doi tineri din mulţimea de spectatori au început să strige "Aveţi sângele lui Dolmatov pe mâinile voastre!" şi au aruncat o roşie către cuplul regal. Roşia a ratat ţinta şi cuplul a intrat în clădire fără a răspunde insultelor. Poliţia i-a arestat ulterior pe cei doi protestatari, potrivit rapoartelor agenţiei de ştiri ruse, Ria Novosti.
Partidul Cealaltă Rusia a fost fondat de Eduard Limonov, în 2010, după ce Partidul Naţional Bolşevic a fost interzis în 2007. Noului partid al lui Limonov i-a fost refuzată înregistrarea de către Serviciul Federal de Înregistrare în 2011, pentru că "nu a avut suficient sprijin popular în rândul poporului rus".
Eduard Limonov a declarat că doi membri ai grupului său sunt responsabili pentru incident şi, de altfel, au fost arestaţi ulterior. Limonov a declarat că protestul a fost organizat pentru a atrage atenţia asupra morţii unui coleg activist, pe nume Alexander Dolmatov, care s-a sinucis într-un centru de detenţie olandez în luna ianuarie.
După ce a luat parte la un protest în luna mai 2012 împotriva preşedintelui Vladimir Putin, Dolmatov a fost arestat şi ulterior eliberat. Temându-se ca va fi din nou arestat în baza acuzaţiilor cu care se confruntau şi ceilalţi activişti, Dolmatov a decis să fugă din ţară.
Ajungând în Olanda, activistul a cerut azil politic invocând persecuţia care îl aşteaptă, însă cererea sa a fost respinsă, iar el a fost plasat într-un centru de deportare din Rotterdam, unde mai apoi s-a sinucis.
Ministerul Justiţiei olandez a recunoscut mai târziu că agenţiile care se ocupă cu probleme de imigraţie "au acţionat neglijent" în ceea ce îl priveşte pe Dolmatov.
Protestul de ieri a avut loc după ce regele olandez s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin la Kremlin. La suprafaţă, în cadrul vizitei s-au sărbătorit legăturile istorice dintre Rusia şi Olanda. Dar se crede că cei doi au discutat, de asemenea, despre o serie de probleme care, în ultimele luni, au făcut ca relaţia dintre cele două ţări să se deterioreze.
Cea mai importantă este problema, încă nerezolvată, privind confiscarea de către Rusia a navei olandeze Greenpeace.
Treizeci de activişti Greenpeace au fost reţinuţi de către autorităţile ruse de la bordul navei Arctic Sunrise, pentru suspiciunea de "piraterie", după ce aceştia au încercat să urce, în semn de protest, pe o platformă petrolieră rusă din Oceanul Arctic, raporta BBC în luna octombrie. Activiştii au vrut să atragă atenţia asupra pericolelor forajului din zona fragilului mediu al Arcticului, o zonă pe care Vladimir Putin o consideră de interes strategic, politic şi economic.