Proiectul RMGC "cade", "trăiască" Legea minelor!

Abandonat de USL în favoarea unui "cadru legislativ mai larg" care să reglementeze exploatările miniere în general, proiectul privind exploatarea de la Roşia Montană va trece aprope neştiut prin Senat.
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
18.11.2013

Abandonat de USL în favoarea unui "cadru legislativ mai larg" care să reglementeze exploatările miniere în general, proiectul privind exploatarea de la Roşia Montană va trece aproape neştiut prin Senat. Raportul comisiei speciale pentru Roşia Montană se află pe punctul 11 al ordinii de zi a plenului Senatului de luni. Senatorii sunt obligaţi să dea un vot final până cel târziu pe data de 27 noiembrie, astfel încât proiectul să nu treacă tacit de prima Cameră sesizată, a declarat senatorul Alexandru Pereş, într-o declaraţie acordată agenţiei rnews.

Raportul a fost distribuit tuturor senatorilor săptămâna trecută, a declarat Pereş şi fiecare senator a avut posibilitatea să ajungă în posesia raportului. Nu este însă obligatoriu ca proiectul să se voteze azi.

"Având în vedere că noi suntem într-o primă Cameră sesizată şi avem la dispoziţie prin binevoinţa Birourilor reunite, 60 de zile de la sesizare, 60 de zile care se termină în 27 noiembrie 2013. Deci, mai avem nouă zile în care mai putem să dezbatem acest raport, urmând ca ulterior, în funcţie de decizia plenului, de aprobare a raportului de respingere sau de a da un vot împotriva raportului de respingere, să plece spre Camera Deputaţilor, ca şi Cameră decizională”, a explicat secretarul Biroului Permanent al Senatului pentru rnews.

Întrebat de ce proiectul de lege nu intră şi în comisiile de specialitate pentru dezbatere, senatorul a răspuns că aşa au decis reprezentanţii USL din Biroul Permanent al Senatului.

„Aşa au hotărât [membrii Biroului Permanent n.r.], deşi este o procedură pe care eu nu am mai întâlnit-o, aşa au hotărât cei 70% de la Putere, ca astăzi să dezbatem [în plenul Senatului n.r.] fără a mai merge la Comisiile de specialitate”, a precizat senatorul PDL Alexandru Pereş.

În urmă cu o săptămână, comisia specială Roşia Montană a respins cu 17 voturi şi 2 abţineri proiectul de lege al guvernului pentru exploatările RMGC, declarând "că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg. Comisia a mai precizat, în raportul emis, "că se simte necesitatea unui cadru legislativ mai larg. În acelaşi timp, Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi atrage atenţia asupra unor „posibile încălcări ale legislaţiei” în vigoare pe parcursul exploatării miniere, conform Realitatea Tv.

Legea minelor

Până să se pronunţe asupra raportului Comisiei Parlamentare Speciale, senatorii se concentrează asupra Legii Minelor, la care fac modificări.

Luni, comisia economică a Senatului a scos din proiectul de modificare a Legii Minelor, două prevederi acuzate că vizau direct exploatarea de la Roşia Montană.

Astfel, dacă definiţia din proiectul public de interes deosebit se aplica înainte proeictelor auro-argintifere, definiţia a fost extinsă, la acest statut de proiect special, în numele căruia se pot face exproprierii, calificându-se o gamă mult mai largă de proiecte, dacă aduc beneficii autorităţilor adminstrativ-locale, aceste beneficii fiind "temeinic fundamentate”, bineînţeles. Definiţia se extinde şi la alte substanţe şi materiale existente în zăcămintele noastre care ar putea fi exploatate conform prevederilor noii legi. În acelaşi sens, urmează să fie făcute şi exproprierile, informează pesurse.ro.

De asemenea, senatorii au eliminat din definiţia din textul legii condiţia extragerii a minim 5 tone de aur-argint pentru ca un proiect minier să fie declarat de interes public deosebit.

La finalul şedinţei, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Bogdan Badea, a declarat că noua variantă a Legii Minelor permite exploatarea de la Roşia Montană.

În cadrul şedinţei USL din 12 noiembrie, PSD şi PNL au căzut de acord să abandoneze proiectul iniţial pentru Roşia Montană, considerat prea cu dedicaţie pentru RMGC şi să iniţieze o lege nouă care să creeze o bază legală corespunzătoare pentru exploatarea de la Roşia Montană. În baza acestei legii Guvernul va putea emite o ordonanţă pentru această exploatare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor