Sedinţa PNL: Antonescu hotărât să nu renunţe la propunerile făcute. Alfel denunţă USL
alte articole
După replicile dure dintre Tăriceanu şi Antonescu din şedinţa conducerii PNL de marţi seara, conducerea liberalilor a validat şi reconfirmat mandatul dat liderului PNL pentru negocierile cu PSD. Antonescu cere desfiinţarea USD, reducerea numărului de ministere, scăderea CAS şi TVA, respingerea legii amnistiei şi graţierii şi neimpozitarea profitului reinvestit.
Marţi seară, Crin Antonescu a convocat o şedinţă urgentă cu scopul de a stabiliza situaţia în PNL după ce unele persoane au încercat să-i conteste autoritatea în fruntea partidului, aceasta fiind o ocazie pentru a se discuta şi anumite conflicte care mocneau, potrivit gândul.
Preşedintele PNL Crin Antonescu şi fostul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu au avut discuţii aprinse. Antonescu era supărat deoarece Tăriceanu s-a exprimat pentru menţinerea actualei structuri a Guvernului, şi nu a susţinut propunerea oficială a PNL de numire a lui Klaus Iohannis în Executiv în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne.
Surse din PNL au declarat pentru Gândul că fostul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu i-a reproşat lui Crin Antonescu că PNL a intrat în Guvern şi a acceptat să fie condus de PSD, precum şi că a dat-o în bară cu Comisia de revizuire a Constituţiei. În final, potrivit surselor citate, Tăriceanu i-a spus preşedintelui PNL că în conflictul cu PSD îşi urmăreşte interesul personal şi nu al partidului.
În final, Crin Antonescu a cerut să fie supusă la vot propunerea lui Tăriceanu prin care structura Guvernului să nu fie modificată. Conducerea PNL a respins varianta lui Tăriceanu şi a aprobat negocierile purtate de Antonescu.
Demisia fostului ministru de Interne Radu Stroe
În Biroului Politic Naţional a ieşit la iveală şi conflictul deja existent între Crin Antonescu şi miniştrii Stroe şi Chiţoiu.
Radu Stroe era suspectat de colegii de partid că este un apropiat al lui Victor Ponta, acesta fiind de fapt apărat de premierul Ponta, care nu i-a cerut demisia după accidentul aviatic din Apuseni. Totuşi, după accidentul aviatic, Antonescu i-a impus lui Stroe să-şi dea demisia din funcţia de ministru de Interne.
În timpul şedinţei, membri ai conducerii PNL au cerut demisia lui Stroe, acesta replicând că îşi pune demisia la dispoziţia partidului, conform surselor citate. După replica lui Antonescu că nu este depozitar de demisii, Stroe nu şi-a mai dat demisia.
Chiţoiu, retras din Guvern şi de la partid
Antonescu este nemulţumit de faptul că miniştrii Chiţoiu de la Finanţe şi Andrei Gerea de la Economie nu şi-au înregistrat demisiile la Guvern şi ele sunt în sertarul lui Victor Ponta. Liderul PNL le-a cerut în mod imperativ să-şi înregistreze oficial demisiile din funcţiile pe care le deţin în Executiv.
Liderul PNL i-a transmis lui Chiţoiu că statutar nu poate ocupa simultan funcţia de vicepreşedinte al PNL şi să aibă atribuţiile secretarului general. Cu toate că Chiţoiu preluase deja biroul secretarului general, Eduard Hellvig, care va candida la europarlamentare, la şedinţa BPN a spus că renunţă la acest post.
La sfârşitul şedinţei s-a adoptat o rezoluţie prin care sunt stabilite anumite condiţii pentru continuarea colaborării în interiorul PNL.
Desfiinţarea USD
În Rezoluţia PNL se arată că liberalii susţin în continuare modificarea structurii Guvernului pentru ca Iohannis să poată deveni vicepremier şi ministru de Interne, solicită desfiinţarea USD (alianţa PSD – PC – UNPR), precum şi o serie de măsuri economice cum ar fi reducerea CAS şi a TVA, şi respingerea legii amnistiei şi graţierii.
În opinia lui Crin Antonescu acestea sunt soluţiile pentru ieşirea USL din criză, iar în cazul în care PSD nu va accepta condiţiile, liberalii vor denunţa protocolul USL.