Negocierile din USL eşuează din nou

Liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea, s-au întâlnit luni în biroul preşedintelui Senatului pentru a ajunge la un acord privind structura Guvernului şi soarta USL, însă fără rezultat.
Premierul Victor Ponta şi liderul liberalilor Crin Antonescu (Ioana Florea/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.02.2014

Liderii USL, Crin Antonescu, Victor Ponta, Klaus Iohannis, Liviu Dragnea, Daniel Constantin şi Gabriel Oprea, s-au întâlnit luni în biroul preşedintelui Senatului pentru a ajunge la un acord privind structura Guvernului şi soarta USL, însă fără rezultat. Aceasta este a treia rundă de negocieri eşuată.

După întâlnire, premierul Ponta a anunţat eşecul negocierilor, poziţionându-se clar ca exponent al USD, recent creata alianţă electorală PSD-PC-PUNR:

"Din punctul nostru de vedere, al USD, sunt două variante: ori rămânem cu Guvernul aşa cum este şi aştept propunerile PNL, sau mergem la o restructurare masivă, dar pentru acea restructurare nu există un consens în USL. Fără un consens, nu mergem în Parlament", a precizat Ponta.

De cealaltă parte, Crin Antonescu a subliniat că premierul Victor Ponta trebuie să ia o decizie rapid, în condiţiile în care PNL-ul rămâne ferm pe poziţie şi nu va accepta un vicepremier PC.

"Premierul trebuie să ia o decizie. Respectă în continuare principiile şi spiritul alianţei şi facem împreună cele necesare pentru a continua guvernarea sau din cauză că noi nu acceptăm inventarea unei funcţii de vicepremier sau alte lăbărţări ale guvernului, ia o altă decizie pentru care este responsabil. Cred că trebuie să o ia cât mai repede. Guvernul trebuie să funcţioneze", a declarat Antonescu.

Acesta a subliniat: "Lucrurile sunt clare. Noi, reprezentanţii PNL, avem un mandat foarte clar formulat de biroul politic. Iohannis - ministru de interne şi vicepremier, şi ceilalţi pe care îi cunoaşteţi. Aceasta este decizia PNL, aceasta este singura noastră propunere nu avem ce negocia asupra ei. Nu putem accepta o schemă în care să apară posturi noi, şi aşa guvernul este prea mare. Dacă premierul nu doreşte să vină în parlament, i-am spus că noi alte propuneri nu facem.

Cert este că primul-ministru trebuie să ia o decizie şi să o ia mai repede, pt că suntem într-o criză de guvern, sunt trei miniştri demisionari, fie acceptă propunerile PNL respectând protocolul fie numeşte alţi miniştri, interimari. Rămânem deschişi, persoanele au fost agreate, jocul pe care acest USD îl face de a condiţiona trecerea prin parlament de posturi noi nu este în mandatul nostru. Nu vom ceda acestei forme de condiţionare. Nu acceptam inventarea unei noi funcţii de vicepremier. Sper să nu spere ca această tragere de timp să provoace tensiuni în rândul PNL. Guvernul României aşteaptă de la premier o decizie".

Totodată, Antonescu a explicat că sunt doar doua variante, fie primul-ministru ţine cont de propunerile legitime din partea PNL, sau construieşte un alt guvern care este în afara coaliţiei.

Anterior, premierul Victor Ponta a avut o reuniune la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, cu liderii UNPR, Gabriel Oprea, şi PC, Daniel Constantin.

Ponta a subliniat că există doar două variante posibile, fie se rămâne la structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne, sau vicepremier şi ministru de Finanţe, fie are loc o restructurare masivă prin consens în USL.

"Din punctul nostru de vedere al USL sunt două variante, ori rămânem cu Guvernul aşa cum este din 2012, aşa cum a fost votat de Parlament şi aştept oricând din acest moment propunerile PNL pentru viceprim-ministru, ministru de Finanţe, ministru de Interne, ministru Economiei sau mergem la o restructurare masivă, dar pentru acea restructurare nu există un consens în USL şi fără un consens nu mergem în Parlament. Nu este de acord PC sau nu este de PNL sau nu este de acord PSD nu mergem în Parlament până nu există consens", a declarat premierul.

Referitor la nominalizarea lui Iohannis, Ponta a precizat motivul pentru care nu îl poate propune pe ministru de Interne şi vicepremier.

"Cum ar putea să fie numit cineva într-o funcţie care nu există? Funcţia de ministru de Finante-vicepremier este a PNL, orice propunere îmi fac, imediat o înaintez”, a explicat liderul PSD, explicând că PNL nu poate avea funcţia de ministru de Interne şi pe cea de vicepremier cu astfel de atribuţii, care aparţin lui Gabriel Oprea, sau cu atribuţii de finanţe, fără a fi şi ministrul acestui domeniu", a declarat premierul, adăugând că nu vrea să meargă în Parlament pentru un singur om.

Victor Ponta a explicat că vor avea loc alte negocieri până va fi găsită o soluţie. Premierul a susţinut că, între timp, Guvernul funcţionează în mod legal şi constituţional, demisiile miniştrilor liberali fiind depuse, dar nu şi înregistrate.

„Reprezintă o voinţă personală care se va concretiza din punct de vedere legal când voi inainta şi înlocuitorul”, a declarat acesta.

  • Lucrurile sunt clare. Noi, reprezentantii PNL, avem un mandat foarte clar formulat de biroul politic. Iohannis - ministru de interne si vicepremier, si ceilalti pe care ii cunoasteti. Aceasta este decizia PNL, aceasta este singura noastra propunere nu avem ce negocia asupra ei.
  • PM a spus ca este de acord, nu putem accepta o schema in care sa apara posturi noi, si asa guvernul este prea mare.
  • Daca PM nu doreste sa vina in parlament, i-am spus ca noi alte propuneri nu facem.
  • Cert este ca primul-ministru trebuie sa ia o decizie si sa o ia mai repede, pt ca suntem intr-o criza de guvern, sunt 3 ministri demisionari, fie accepta propunerile PNL respectand protocolul fie numeste alti ministri, interimari.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor