Macovei: USL să retragă proiectul de revizuire a Constituţiei, prin care vrea doar să fure nestingherit

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

„Constatările Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea a zeci de articole din propunerile Comisiei de revizuire a Constituţiei sunt nimicitoare din punct de vedere politic pentru USL, care a vrut să modifice legea fundamentală pe care este construită societatea numai ca să guverneze împotriva poporului şi să fure nestingherit”, a scris marţi, pe blogul persona, europarlamentarul Monica Macovei.

Judecătorii CCR au terminat de analizat duminică proiectul de revizuire a Constituţiei şi au identificat mai multe elemente de neconstituţionalitate. În timp ce unele dintre articole vor fi respinse, pentru altele magistraţii vor face recomandări de corectare, de reformulare sau de rescriere. Din 128 de propuneri de modificare, 86 au fost respinse de Curtea Constituţională: 26 de propuneri încalcă limitele revizuirii, 12 propuneri ar trebui eliminate, 38 de propuneri ar trebui reformulate, 5 propuneri ar trebui reaşezate în corpul Constituţiei.

Monica Macovei consideră că „USL a eşuat în acest proiect şi nu mai are decât o singură opţiune politică: să renunţe la modificarea Constituţiei pe interese înguste de gaşcă şi să retragă proiectul din Parlament”.

În opinia europarlamentarului, modernizarea Constituţiei şi clarificarea raporturilor dintre instituţiile statului reprezintă „un proces vital” pentru ţara noastră şi este „o bătaie de joc” să îl finalizezi în 3 zile, aşa cum a făcut Crin Antonescu, alături de alţi „politicieni habarnişti”, şi fără o consultare reală cu specialiştii şi societatea civilă.

„USL, adică PNL PSD PC împreună, are întreaga răspundere pentru eşecul revizuirii Constituţiei. În cârdăşie au introdus în Constituţie articole care să îi scape pe politicienii penali actuali şi viitori de anchete şi pedepse, şi împreună trebuie să-şi asume răspunderea pentru neconstituţionalitatea propunerilor făcute”, a adăugat Macovei.

Din 128 de propuneri de modificare, 86 au fost respinse de Curtea Constituţională: 26 de propuneri încalcă limitele revizuirii, 12 propuneri ar trebui eliminate, 38 de propuneri ar trebui reformulate, 5 propuneri ar trebui reaşezate în corpul Constituţiei.

Europarlamentarul cere ca retragerea proiectului de revizuire a Constituţiei din Parlament să fie anunţată acum, chiar înainte de publicarea motivării Curţii Constituţionale, ca „să nu prelungim agonia României”, având în vedere anunţul preşedintelui CCR şi faptul că peste 60% din modificări sunt criticate în unanimitate de Curtea Constituţională, potrivit informaţiilor publice.

„Proiectul de revizuire a Constituţiei nu este un ciorap care să poată fi cârpit după decizia Curţii Constituţionale, pentru că sunt prea multe propuneri neconstituţionale făcute de USL, autonumit „grup infracţional organizat”. Este nevoie de un proiect nou, făcut de specialişti în drept constituţional şi de oameni care iubesc România şi dreptatea, pe baza analizei soluţiilor adoptate de alte ţări democrate şi după o dezbatere reală în care românilor să li se explice clar ce se modifică şi de ce. Diletantismul şi obtuzitatea politică fac rău României”, a subliniat Macovei.

În concluzie, europarlamentarul susţine că USL trebuie să-şi asume eşecul şi să retragă proiectul de modificare a Constituţiei, pentru că „atunci când nu vrei, nu ştii şi nu poţi să faci un lucru bun sau să sădeşti un copac trebuie să te opreşti”.