Secretarul american al Apărării spune că trebuie să vorbească cu Turcia despre ameninţările privind Incirlik
alte articole
Secretarul Apărării al SUA, Mark Esper, a declarat reporterilor luni că va trebui să vorbească cu omologii săi din Turcia pentru a determina gravitatea remarcilor recente ale înalt oficialilor turci cu privire la posibila închidere a bazelor SUA şi NATO.
"Trebuie să vorbesc cu omologul meu din Apărare pentru a înţelege ce înseamnă cu adevărat şi cât de serioşi sunt", a declarat Esper reporterilor, potrivit unei transcrieri postate de Departamentul Apărării.
Secretarul pentru Apărare a continuat să spună că va trebui să discute cu aliaţii NATO posibilitatea ca Turcia să închidă sistemul radar de la Kurelik, care este deţinut şi operat de Alianţă şi care este parte a sistemului de avertizare timpurie.
În acelaşi timp, Esper a refuzat să răspundă la întrebări cu privire la armele nucleare de la baza aeriană americană Incirlik.
Esper a recunoscut dreptul Turciei de a găzdui şi de a refuza prezenţa militară străină strategică în ţară. "Acesta este un lucru pe care alianţa ar trebui să-l discute: dacă turcii sunt serioşi în acest sens. Sunt o naţiune suverană (...) ştiţi, ei au dreptul de a găzdui sau nu bazele NATO sau trupe străine", a afirmat Esper, care tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Europa.
Tensiunile s-au accentuat săptămâna trecută, când preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că bazele SUA şi NATO de pe teritoriul turc ar putea fi închise ca represalii la ameninţarea Washington-ului de a impune sancţiuni şi din cauza recunoaşterii recente de către Congres a genocidului armean comis de turci la începutul secolului trecut.
SUA au ameninţat că impun Turciei o mulţime de sancţiuni în temeiul legii împotriva adversarilor americani, care interzice terţilor să facă afaceri cu armata rusă. Motivul ar fi achiziţionarea de sisteme S-400 de la Rusia.
În plus, ambele camere ale Congresului Statelor Unite au votat recent etichetarea acţiunilor Imperiului Otoman faţă de minoritatea armeană la începutul secolului XX drept genocid, fapt ce a tensionat mult relaţiile cu Ankara.