Ministrul turc de Externe: Turcia ar putea închide baza de la Incirlik dacă SUA îşi menţine poziţia de sancţionare pentru achiziţia de S-400
alte articole
Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a afirmat într-o declaraţie că Ankara ar putea insista ca SUA să părăsească baza aeriană Incirlik dacă Washingtonul progresează pe calea sancţionării ca răspuns la achiziţionarea de rachete S-400 de către Turcia.
"Vom evalua cel mai rău caz şi vom lua o decizie. Dacă SUA impun sancţiuni împotriva Turciei, atunci problema bazelor Incirlik şi Kurecik ar putea fi pe ordinea de zi", a afirmat Cavusoglu.
Sistemele de avertizare timpurie împotriva atacului cu rachete, care face parte din sistemul de apărare anti-rachetă NATO din Europa, desfăşurat în regiunea Kurecik din provincia Malatya în sud-estul Turciei, a fost pus în funcţiune la începutul anului 2012. Funcţionarea sa este asigurată de armata americană.
Mevlut Cavusoglu a adăugat că Ankara nu va susţine planul NATO de a proteja statele baltice până când Alianţa nu va adopta un plan de protecţie a Turciei împotriva ameninţării „teroriste” - referire la grupurile din nordul Siriei, formate din luptători kurzi pe care SUA i-a sprijinit în lupta împotriva Statului Islamic.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara nu va abandona sistemele de apărare aeriană ruseşti, S-400, pentru a cumpăra sisteme radar americane, Patriot.
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus în noiembrie, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, la Washington, că Ankara ar putea cumpăra sisteme US Patriot, dar consideră cererea SUA de a scăpa de sistemele de apărare aeriană S-400 achiziţionate din Rusia drept o încălcare a suveranităţii sale.
Livrările recente de sisteme de apărare aeriană S-400 fabricate în Rusia au provocat o tensionare semnificativă a relaţiilor dintre Turcia şi Statele Unite.
Potrivit preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, S-400 va fi complet operaţional în aprilie 2020. O firmă israeliană de imagini prin satelit a publicat fotografii cu sisteme S-400 desfăşurate lângă Ankara, ca parte a programului de testare.
Washingtonul a cerut Turciei să anuleze livrările sistemelor fabricate din Rusia, din cauza temerilor că sunt incompatibile cu standardele de securitate NATO şi ar putea compromite funcţionarea avioanelor de luptă F-35 din SUA.
Turcia a insistat că va continua să accepte livrarea sistemelor S-400.