Turcia refuză accesul parlamentarilor germani la baza aeriană de la Incirlik

Tensiunile dintre Germania şi Turcia continuă să rămână la un nivel ridicat, în special după ce Ankara a interzis din nou parlamentarilor germani să viziteze baza aeriană de la Incirlik, unde sunt staţionaţi peste 200 de soldaţi germani ca parte a coaliţiei conduse de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic.
Baza Aeriană de la Incirlik, Turcia. (Getty Images)
Andrei Popescu
31.05.2017

În timp ce cancelarul german Angela Merkel este ocupată cu situaţia tensionată dintre Uniunea Europeană şi poziţia preşedintelui american Donald Trump faţă de unele proiecte în derulare, un punct de mare tensiune pentru Germania ia amploare în Turcia unde, în urmă cu câteva zile, ministrul turc de Externe a declarat că nu este posibil să permită parlamentarilor germani să ia legătura cu soldaţii germani staţionaţi la baza aeriană de la Incirlik. Totuşi, el a declarat că Ankara îşi va reconsidera poziţia dacă Berlinul va lua “măsuri pozitive” pentru a calma tensiunile dintre cele două ţări. Nu se cunoaşte încă ce fel de aşteptări sau cereri are Turcia de la Merkel – monetare sau de altă natură – pentru a-şi reconsidera decizia legată de Incirlik.

“Vedem că Germania susţine tot ceea ce este împotriva Turciei”, a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, la o conferinţă de presă în Ankara. “În aceste circumstanţe nu este posibil ca noi să permitem accesul parlamentarilor germani la Incirlik chiar acum ... Dacă ei iau măsuri pozitive în viitor, atunci putem să reconsiderăm [decizia]”.

Turcia a împiedicat parlamentarii germani să îi viziteze pe cei aproximativ 250 de soldaţi staţionaţi la baza aeriană de la Incirlik ca parte a coaliţiei conduse de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic, susţinând că Berlinul trebuie în primul rând să îşi îmbunătăţească atitudinea.

Potrivit agenţiei Reuters, Cavusoglu a declarat, de asemenea, că problema va fi discutată cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, care urmează să viziteze Turcia la începutul săptămânii viitoare. Legăturile dintre Germania şi Turcia, ambii fiind aliaţi în NATO, s-a deteriorat rapid înaintea referendumului turcesc din 16 aprilie care i-a oferit preşedintelui Recep Tayyip Erdogan puteri prezidenţiale extinse.

Recenta deteriorare a relaţiilor dintre Berlin şi Ankara a avut loc după ce, din motive aparent legate de securitate, Germania a interzis mai multor politicieni turci să susţină discursuri la o serie de mitinguri organizate de expatriaţi turci cu scopul de sprijini referendumul, înfuriindu-l pe Erdogan. De asemenea, Germania şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la campania de suprimare desfăşurată de Erdogan după puciul eşuat de anul trecut din Turcia. Peste 100.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din funcţii şi peste 40.000 de persoane au fost aruncate în spatele gratiilor.

Oficiali germani au declarat în această lună că 414 cetăţeni turci cu paşapoarte diplomatice şi alte tipuri de permise guvernamentale de muncă au cerut azil politic de când a început campania de suprimare a opoziţiei şi a celor presupuşi implicaţi în puci. Ministerul german de Interne a confirmat că au fost aprobate cererile de azil ale mai multor solicitanţi, acţiunea înfuriind regimul din Ankara.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor