Turcia ameninţă că va bloca baza aeriană de la Incirlik
alte articole
După tentativa de lovitură de stat din Turcia din iulie 2016, temerea imediată a Statelor Unite nu a fost soarta regimului Erdogan, ci dacă americanii vor păstra accesul la Baza Aeriană de la Incirlik, un punct strategic pentru forţa aeriană americană, care îi permite un acces rapid şi uşor către cea mai mare parte a Orientului Mijlociu şi către o parte a Rusiei, chiar şi în imediata absenţă a unui portavion.
Importanţa bazei explică motivul pentru care, atunci când a declarat că s-a simţit umilit de SUA, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a tăiat curentul electric pentru soldaţii americani staţionaţi la Incirlik şi i-a ţinut în întuneric pentru o perioadă considerabilă de timp, poate pentru a aminti Washingtonului că în Turcia el este seful.
Conform website-ului Zero Hedge, miercuri, oficialii turci au ameninţat din nou că vor ţine la sol avioanele de luptă americane staţionate la baza aeriană de la Incirlik datorită refuzului americanilor de a susţine pe cale aeriană armata turcă în interiorul Siriei. Oficialii au pus sub semnul întrebării importanţa misiunilor desfăşurate de americani de la baza din Incirlik, în sud-estul Turciei, împotriva ţintelor grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) din Siria şi Irak, în timp ce forţele turceşti se chinuie să ocupe oraşul sirian El Bab care este controlat de ISIS.
“Acest lucru provoacă o dezamăgire serioasă în rândul opiniei publice din Turcia”, a declarat ministrul turc al apărării, Fikri Isik, adăugând că această situaţie “duce la întrebări cu privire la Incirlik”, conform agenţiei de ştiri turce Anadolu.
Isik a ameninţat din nou SUA, susţinând că, pentru a evita repercursiuni ce ar putea afecta operaţiunile de la Incirlik, americanii ar trebui să “înceapă să furnizeze suport aerian şi alte forme de sprijin de care are nevoie [armata turcă]” pentru a ocupa El Bab, lucru care ar crea de asemenea tensiuni între miliţiile kurde siriene susţinute de SUA şi care luptă împotriva ISIS în Irak şi Siria.
Colonelul John Dorrian din Forţa Aeriană a SUA a declarat miercuri că orice măsură luată de Turcia pentru a închide sau limita operaţiunile aeriene americane lansate de la Incirlik ar fi dezastruoasă pentru campania americană anti-ISIS, concentrată acum în Siria, cu ajutorul unei forţe mixte formată din kurzi şi arabi sirieni, în vederea eliberării oraşului Raqqa, capitala de facto a grupului jihadist. De fapt, susţine Zero Hedge, colonelul Dorrian ar fi declarat că de fapt măsura ar fi dezastruoasă pentru SUA, în condiţiile în care ar priva americanii de unul dintre cele mai critice puncte militare ale sale în regiunea MENA.
Turcia a închis pentru scurt timp spaţiul său aerian pentru operaţiunile americane lansate de la Incirlik în iulie 2016 şi a tăiat curentul electric pentru americanii staţionaţi acolo, imediat după lovitura de stat eşuată împotriva guvernului lui Erdogan. Închiderea bazei a fost decisă după ce oficialii turci au suspectat că s-ar putea ca SUA să fi susţinut rebelii militari implicaţi în puciul eşuat. După eşuarea loviturii de stat, un ofiţer turc de rang înalt a traversat baza de la Incirlik şi a încercat să se predea armatei americane pentru a cere azil. Cererea sa a fost respinsă şi a fost arestat de autorităţile turce.
Miercuri, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat: “SUA este un aliat foarte important pentru noi. Cooperăm în fiecare domeniu, dar există realitatea unei crize de încredere în [această] relaţie în prezent” cu privire la Incirlik şi la ofensiva asupra oraşului El Bab, ofensivă pe care Turcia a numit-o Operaţiunea Scutul Eufratului. “Oamenii noştri se întreabă, ‘De ce folosesc [avioanele de luptă ale SUA şi ale coaliţiei] baza aeriană de la Incirlik’ dacă nu susţin forţele turce împotriva ISIS şi împotriva miliţiilor kurde considerate teroriste de către Turcia? Ce scop serviţi voi dacă nu furnizaţi suport aerian împotriva ISIS în cea mai importantă operaţiune a noastră?”
Oficialii americani au confirmat că se abţin să lanseze lovituri aeriane în cadrul ofensivei asupra oraşului El Bab, în timp ce menţin un suport general pentru eforturile anti-ISIS depuse de Turcia în interiorul Siriei cu scopul sigilării graniţelor. Marţi, secretarul pentru presă al Pentagonului, Peter Cook, a declarat că avioanele de luptă americane au zburat în apropiere de El Bab luni dar nu au desfăşurat lovituri aeriene. Ulterior, într-o şedinţă informativă desfăşurată miercuri în Bagdad, colonelul Dorrian a notificat Pentagonul că vremea proastă şi informaţiile slabe asupra poziţiilor forţelor prietene ar putea să fi influenţat decizia de a nu ataca.
“Regula de bază a suportului aerian este aceea de a nu face rău”, a declarat Dorrian, adăugând că s-ar putea ca echipajele avioanelor să nu fi avut informaţii suficient de precise asupra poziţiilor inamice. Rezultatul a fost “un spectacol de forţă care a fost desfăşurat la cererea forţelor turceşti care operau la sol”, a mai susţinut el.
Pierderea bazei aeriene de la Incirlik ar fi o lovitură puternică pentru influenţa americană în regiune.
Inginerii armatei americane au început în 1951 construcţia a ceea ce avea să devină Baza Aeriană de la Incirlik, iar forţele aeriene americane şi turce au semnat un acord în 1954 pentru utilizarea în comun a bazei. Mult timp, Incirlik a servit ca un factor de descurajare pentru fosta Uniune Sovietică şi ca o bază de lucru pentru operaţiunile americane în Orientul Mijlociu.
În ciuda rapoartelor că arme nucleare americane sunt depozitate la baza aeriană de la Incirlik, Forţa Aeriană americană nu a confirmat şi nici nu a negat situaţia. Aproximativ 5.000 de soldaţi americani, majoritatea din aviaţie, sunt staţionaţi la Incirlik; ei sunt blocaţi în bază în prezent datorită tulburărilor din regiune. Anul trecut, SUA a retras din Turcia familiile soldaţilor acolo şi Departamentul de Stat american a trimis de asemenea acasă personalul neesenţial.
Tensiunile asupra oraşului El Bab şi a bazei de la Incirlik vor afecta şi mai mult relaţiile deteriorate dintre SUA şi Turcia, luând în coniderare şi noua alianţă încheiată de Erdogan cu omologul său rus Vladimir Putin în vederea soluţionării conflictului care durează de aproape 6 ani din Siria.
Conform rapoartelor media publicate săptămâna trecută, SUA nu a fost invitată la o întâlnire desfăşurată în decembrie 2016 la Moscova între miniştrii de externe din Rusia, Turcia şi Iran. Acea întâlnire s-a culminat cu un anunţ făcut săptămâna trecută de Putin în vederea încheierii unui armistiţiu în Siria şi în privinţa desfăşurării unor posibile discuţii de pace în această lună în Astana, Kazahstan, împreună cu grupurile rebele.
În plus, Turcia a fost înfuriată de ceea ce consideră a fi o amânare din partea SUA de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania. Erdogan l-a învinuit pe Gulen pentru orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016. Mai mult, Erdogan, a criticat suportul acordat de americani miliţiei kurde siriene YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului). YPG s-a dovedit a fi cea mai eficientă forţă împotriva ISIS în Siria, dar Erdogan consideră grupul o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a fost etichetat drept un grup terorist de către SUA şi Turcia.
Un oficial militar senior american a declarat luna trecută pentru Military.com că turcii “urăsc că susţinem” grupul YPG. Erdogan şi alţi oficiali turci au acuzat SUA că furnizează arme către YPG. Washingtonul, în timp ce a recunoscut suportul pentru YPG, a negat că le-au trimis recent arme.