Secretarul general adjunct al NATO : ”Alianţa nu are niciun motiv să amplaseze arme nucleare în noile state membre”

”Aliaţii nu văd niciun motiv să desfăşurăm arme nucleare pe teritoriul noilor state membre. Nu ştim dacă este vorba despre război informaţional rusesc, dar în general suntem preocupaţi de difuzarea de informaţii false de către televiziunile ruseşti pentru a influenţa opinia publică”, a declarat Alexander Vershbow la Bucureşti.
Conferinta de Presa, Alexander Vershbow si Lazar Comanescu (Epoch Times Romania)
Matei Dobrovie
29.08.2016

Întrebat de informaţiile potrivit cărora SUA şi-ar muta armele nucleare de la baza Incirlik din Turcia în România, secretarul general adjunct al NATO a subliniat că practica Alianţei este de a nu confirma sau infirma asemenea informaţii. ”Luăm foarte în serios siguranţa armelor nucleare şi securitatea şi ne asigurăm că ea este menţinută. De asemenea, continuăm să respectăm acordurile din urmă cu 19 ani. Aliaţii nu văd niciun motiv să desfăşurăm arme nucleare pe teritoriul noilor state membre. Nu ştim dacă este vorba despre război informaţional rusesc, dar în general suntem preocupaţi de difuzarea de informaţii false de către televiziunile ruseşti pentru a influenţa opinia publică în unele state. Tebuie să fim vigilenţi şi să contracarăm dezinformările şi aceste tehnici de război hibrid”, a afirmat Vershbow într-o conferinţă de presă comună cu Ministrul român de Externe, ţinută în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

”Este nevoie de precauţie când apar astfel de informaţii şi în ce măsură continuarea discutării pe aceste teme este utilă. Săptămâna trecută împreună cu colegul polonez am fost la Ankara şi în discuţiile avute am constatat o reconfirmare categorică a asumării de către Turcia a tuturor responsabilităţilor care-i revin în calitate de membru esenţial al NATO”, a spus la rândul său Lazăr Comănescu.

Pe de altă parte, oficialul NATO s-a referit la exerciţiile desfăşurate de Rusia fără notificare la Marea Neagră, arătând că "această practică a Rusiei, cu o frecvenţă crescută, este o sursă de îngrijorarea pentru Alianţă". El a subliniat că ruşii au dreptul să facă aceste exerciţii deoarece există o portiţă în acordul pe această temă. "Nu cred că aceste exerciţii contribuie la stabilitate sau la încredere reciprocă, ci ele creează premisele unor neînţelegeri şi calcule greşite şi este părerea noastră că ar trebui să lucrăm să închidem această portiţă şi să creştem transparenţa şi predictibilitatea ca o cale de a stabiliza mai bine relaţia nesatisfăcătoare cu Rusia", a mai spus oficialul NATO.

Referitor la militarizarea peninsulei Crimeea, Vershbow a subliniat că ”ocuparea Crimeei creează noi riscuri pentru aliaţi, pentru că ruşii ar putea acţiona în zonă într-un mod îngrijorător. De-escaldarea situaţiei este importantă, dar Rusia s-a suspendat din Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa”.

Flotila comună la Marea Neagră

Întrebat de reporterul Epoch Times despre iniţiativa României de a întări prezenţa aliată la Marea Neagră într-un proiect cu Bulgaria şi Turcia, Vershbow a răspuns că au fost luate mai multe decizii la summit-ul de la Varşovia referitor la măsurile de apărare şi descurajare în zonă, dar că se aşteaptă informaţii în plus de la partea militară.

"Am cerut autorităţilor militare să ofere sfaturi şi opţiuni adiţionale pentru căi de întărire a prezenţei maritime, a activităţii maritime în zona Mării Negre şi posibile căi de întărire a dimensiunii aeriene a descurajării. Aşteptăm unele idei bune din partea militară la care toate cele trei state litorale pot să contribuie", a concluzionat Alexander Vershbow.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor