NATO se crapă: Germania îşi retrage trupele de la Incirlik

Turcia, singura ţară musulmană din cadrul NATO, începe să dea semne de oboseală
Adrian Sturdza
08.06.2017

alte articole

Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
Adrian Sturdza
08.06.2017

La numai două zile după ce ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, aflat lângă omologul său turc Mevlut Cavusoglu în Ankara - a afirmat că "ţara [sa, n.r.] nu are nicio altă şansă decât să înceapă procesul retrageri trupelor de la baza Incirlik" deoarece autorităţile turce nu permit parlamentarilor germani să viziteze trupele staţionate la baza aeriană, Germania a procedat în consecinţă miercuri: Cabinetul german a aprobat retragerea.

Decizia a fost anunţată miercuri de către ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, după un impas diplomatic lung şi plin de tensiuni, care a sporit tensiunile dintre aliaţii NATO.

Conform unor analişti, situaţia este suficient de gravă pentru a genera rupturi mari în cadrul blocului de securitate, mai ales în condiţiile în care preşedintele Erdogan este cunoscut pentru iniţiativele sale de a achiziţiona sisteme de armament din Rusia şi China, precum şi datorită apropierii sale oficiale de Rusia şi Iran.

Acum Germania plănuieşte să mute cei 280 de soldaţi ai săi staţionaţi la Incirlik, împreună cu avioanele sale de supraveghere şi realimentare, către o bază din Iordania.

Din moment ce misiunile militare din străinătate necesită aprobarea Parlamentului, procesul este de natură să dureze, iar efectul va fi impactarea ofensivei americane împotriva ISIL, cu preponderenţă ofensiva asupra oraşului Raqqa, ultimul bastion al Statului Islamic.

Von der Leyen a anunţat că va iniţia imediat convorbiri cu SUA pentru a minimiza impactul asupra operaţiunilor.

Pentru a muşamaliza gravitatea evoluţiei, cancelarul german Angela Merkel a declarat că va continua dialogul cu Turcia şi după ce trupele se vor fi mutat.

Procesul retragerii avioanelor germane de realimentare va dura două sau trei săptămâni, iar cel pentru avioanele de recunoaştere câteva luni.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a vizitat Turcia luni într-o ultimă încercare de a repara crevasa care se cască în interiorul Alianţei, însă Turcia şi-a menţinut linia citând motive "de politică internă".

Turcia a interzis de mai multe ori accesul germanilor la baza de la Incirlik.

Prima oară un asemenea incident s-a petrecut după ce Germania a adresat oficial problema genocidului comis de Imperiul Otoman la adresa armenilor. A doua oară a avut loc atunci când Berlinul a acordat azil politic unor soldaţi şi civili turci, victime ale epurării generate de preşedintele Recep Erdogan în urma puciului eşuat din luna iulie anul trecut.

Erdogan îşi motivează poziţia afirmând că Germania acordă ajutor agenţilor organizaţiei FETO - coagulată în jurul clericului turc exilat în SUA, Fehtullah Gulen.

Relaţiile dintre Turcia şi Germania au suferit şi mai mult atunci când Germania a interzis unor oficiali turci să facă campanie pe teritoriul său pentru referendumul care acordă puteri sporite preşedintelui Erdogan.

Pe de altă parte Erdogan nu a interzis niciodată accesul oficialilor SUA la Incirlik, deşi SUA a refuzat să reacţioneze la cererea de extrădare a lui Gulen înaintată de Turcia.

În urma puciului din iulie, Erdogan a plasat în două rânduri baza de la Incirlik sub asediu, tăind legăturile cu exteriorul, precum şi alimentarea cu energie electrică.

Folosind un termen utilizat de Hillary Clinton în campania sa electorală, Angela Merkel a afirmat că poziţia Turciei cu privire la baza de la Incirlik este "deplorabilă" şi a avertizat Germania ca îşi va muta avioanele în afara Turciei, posibil Iordania.

Momentan nu este clar dacă alte ţări îşi vor muta trupele de la baza aeriană şi nici dacă Incirlik mai adăposteşte în prezent focoasele nucleare.

Anul trecut, imediat după puciul care îl viza pe preşedintele Erdogan, Pentagonul a pus într-un document intern, în discuţie, oportunitatea mutării focoaselor nucleare de la Incirlik.

Au existat publicaţii care au raportat că acestea au fost mutate în România, deşi informaţiile nu au putut fi verificate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor