Erdogan ameninţă că va închide două baze militare NATO importante
alte articole
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat nemulţumirea în timpul summitului NATO de la Londra, la începutul acestei luni, de decizia Turciei de a cumpăra un sistem rusesc de apărare împotriva rachetelor şi a criticat invazia trupelor turceşti în Siria, punând sub semnul întrebării viabilitatea menţinerii Turciei în Alianţă.
La momentul respectiv, preşedintele turc tocmai schimbase replici dure cu Emmanuel Macron, referitor la afirmaţiile acestuia privind celebra "moarte cerebrală" în care s-ar afla NATO.
Comentariile lui Macron erau însă doar cea mai recentă exprimare a îngrijorărilor liderilor ţărilor NATO cu privire la comportamentul Turciei faţă de aliaţii săi occidentali, şi au generat speculaţii despre o eventuală oportunitate a expulzării Turciei din NATO.
Dar, în afară de complicaţiile legale, există un alt motiv fundamental pentru care NATO probabil nu va putea expulza Turcia. Pentru că preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar renunţa probabil primul la calitatea de membru.
Deşi Trump şi Erdogan au încercat să menţină cel puţin aparenţa unei relaţii amiabile personale şi, deşi, uneori, Trump şi-a sfidat consilierii de securitate naţională pentru a acorda un sprijin major lui Erdogan (ca de exemplu atunci când Trump a evacuat trupele americane din zona de la graniţa cu Siria pentru a permite invazia turcească), relaţia din ce în ce mai strânsă a lui Erdogan cu Rusia - o relaţie construită pe legături de apărare şi energie - devine imposibil de tolerat de mulţi lideri occidentali.
Republicani duri şi nu numai din Congresul american l-au împins deja cu succes pe Trump să „anunţe” mai multe sancţiuni împotriva Turciei pe Twitter.
Ca răspuns la presiunile Congresului, pe care Trump nu le poate ignora la nesfârşit, Erdogan a afirmat luni că a fost destul de mult hărţuit de presupuşii „aliaţi” din Occident.
Erdogan a avertizat că ar putea închide două dintre cele mai importante baze NATO din lume (Incirlik şi Kurecik) dacă se impun mai multe sancţiuni. Iar ameninţarea lui Erdogan a fost vehiculată săptămâna trecută de către ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Pentru oficialii americani din Consiliul de Securitate, ameninţarea lui Erdogan este o lovitură dură.
Radarul de avertizare timpurie de la baza aeriană Kurecik este o componentă critică a sistemului de apărare al NATO împotriva atacurilor cu rachete balistice. iar baza aeriană Incirlik din sudul Turciei este esenţială pentru atacurile aeriene tactice şi atacurile de drone din toată regiunea.
"Dacă ar fi necesar să închidem, vom închide Incirlik", a spus Erdogan duminică la postul de televiziune AHaber. „Dacă este necesar să închidem, vom închide şi Kurecik.”
„Dacă vor lua măsuri de sancţionare, vom răspunde pe baza reciprocităţii”, a afirmat Erdogan. "Este foarte important pentru ambele părţi ca SUA să nu facă paşi ireparabili în relaţia noastră."
Până acum, prezenţa militară a SUA şi a NATO în Turcia a fost de nediscutat, chiar dacă relaţia dintre cele două ţări a devenit din ce în ce mai tensionată în ultimii doi ani. Acestea nu sunt singurele două baze în Turcia: SUA s-a bazat în ultimii zeci de ani pe Turcia ca pe un pilon critic al strategiei din Orientul Mijlociu.
Până la urmă dacă Turcia vrea şi poate cumpăra rachete din Rusia, este foarte greu de oprit. Relaţiile strânse cu Rusia sunt importante pentru un importator de energie ca Turcia. Subvenţiile ruseşti pentru energie pot da un impuls masiv economiei.
Pentru SUA, pretenţiile lui Erdogan generează probleme: SUA şi NATO au nevoie de Turcia pentru a găzdui bazele, dar sunt îngrijorate dacă sistemul S-400 devine pe deplin operaţional (programat în aprilie), deoarece sistemul rusesc ar putea fi folosit pentru a colecta informaţii cu privire la capabilităţile avionului de luptă F-35.
Una dintre modalităţile de a-l ţine pe Erdogan în şah sunt tocmai sancţiunile, dar acestea îl vor împinge mai departe spre Rusia, care îl poate ajuta să susţină economia, cel puţin pentru o perioadă. Însă amplificarea tensiunilor în relaţiile cu Turcia ar genera probleme unui aliat al SUA aflat de asemenea într-o situaţie dificilă - Israelul.