Scandalul bazelor nucleare ale NATO în Europa ia amploare. Belgia le vrea închise

(Getty Images)

Un document recent publicat – şi ulterior şters – de către un organism afiliat la NATO a stârnit senzaţie în Europa prin aparenta confirmare a unui “secret” public cunoscut de mult timp: arme nucleare americane stocate în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia, potrivit publicaţiei americane The Washington Post.

O versiune a documentului “O nouă eră a intimidării nucleare? Modernizarea, controlul armelor şi forţele nucleare aliate”, scris de senatorul canadian Joseph Day a fost publicat în luna aprilie. Raportul, scris pentru Comisia de Apărare şi Securitate din cadrul Adunării Parlamentare a NATO, a evaluat viitorul politicii de intimidare nucleară a organizaţiei militare.

Dar acest document devine ştire câteva luni mai târziu ca urmare a unei referiri accidentale, ce a părut să dezvăluie locaţia a aproximativ 150 de arme nucleare americane stocate în Europa.

Potrivit unei copii a documentului publicat marţi de către ziarul belgian De Morgen, o secţiune privind arsenalul nuclear susţine: “Aceste bombe sunt stocate la şase baze americane şi europene – Kleine Brogel în Belgia, Büchel în Germania, Aviano şi Ghedi-Torre în Italia, Volkel în Olanda şi Incirlik în Turcia”.

Partidele verzi şi socialiste din Belgia – Groen şi sp.a – au cerut autorităţilor ţării să discute despre înlăturarea focoaselor nucleare americane stocate la baza aeriană Kleine-Brogel, situată la aproximativ 90 km de Bruxelles. Reprezentanţii partidelor au promis că vor deschide problema, miercuri, în cadrul unei sesiuni a comisiei parlamentare pentru apărare, deşi un purtător de cuvânt al Ministerului belgian al Apărării a afirmat că “nu putem şi nu ar trebui să discutăm despre” focoasele stocate în Belgia, potrivit publicaţiei The Brussels Times.

Parlamentarul Samuel Cogolati din Partidul Verzilor a precizat că dezvăluirile accidentale confirmă “secretul ştiut de toţi” că SUA îşi staţionează arme de distrugere în masă în Belgia şi a insistat să fie lansate dezbateri semnificative.

“Cerem o dezbatere complet transparentă – trebuie să oprim această minciună şi să punem capăt acestei ipocrizii”, a adăugat Cogolati.

Într-un interviu la postul de radio local Radio 1, un alt membru al Partidului Verzilor, Wouter De Vriendt, a sugerat că riscurile sunt chiar mai ridicate în timpul administraţiei preşedintelui american Donald Trump.

“Chiar doriţi arme de distrugere în masă pe teritoriul nostru când la masa de comandă se află cineva precum Donald Trump?”, a întrebat el, citat de The Brussels Times.

Liderul partidului socialist flamand, John Crombez, a susţinut la rândul său apelul pentru discutarea acestei probleme şi lansarea în final a dezarmării nucleare.

“Cea mai mare parte a lumii este deja în favoarea dezarmării nucleare. Belgia nu este şi acesta este unul dintre motivele pentru care au fost cumpărate avioanele de vânătoare F-35. A sosit momentul pentru dezbateri transparente pe această temă. Sp.a doreşte ca Belgia să treacă în cele din urmă de partea dezarmării”, a declarat el pe Twitter.

În plus, ziarul belgian De Morgen a citat o sursă militară anonimă, afirmând că Belgia a beneficiat de pe urma situaţiei şi că înlăturarea armelor nucleare va fi mai costisitoare decât păstrarea lor, adăugând că înlăturarea armelor ar putea rezulta în necesitatea alocării de fonduri suplimentare pentru apărare.

“Armele nucleare din ţara noastră nu costă nimic ţara noastră – şi stăm la masa cu băieţii mari”, a sugerat sursa.

De asemenea, ofiţeri de poliţie din provincia turcă Bolu au descoperit recent 18 grame dintr-o substanţă radioactivă numită californiu, folosită la producerea de focoase nucleare. Cantitatea respectivă ar avea o valoare de 72 milioane de dolari şi necesită autorizaţie specială pentru a fi importată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe