Erdogan: Este inacceptabil ca Turcia să nu aibă arme nucleare

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat miercuri că Turcia ar trebui să-şi dezvolte propriile arme nucleare.

Comentariile, care survin pe fondul dezvăluirii făcute de o firmă israeliană, privind punerea în funcţiune a sistemului radar S-400 cumpărat din Rusia, vor atrage atenţia Washingtonului.

În timpul unui discurs televizat în care a criticat adversarii politici, cât şi moderaţii din propriul partid, Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Erdogan a afirmat: „Ei spun că nu putem avea rachete cu încărcătură nucleară, deşi unii le au. Eu nu pot accepta acest lucru”.

"Nu accept acest lucru", a accentuat el. "SUA şi Rusia au. Fiecare naţiune în curs de dezvoltare are."

El a subliniat că Turcia a fost refuzată în trecut, pe nedrept, atunci când a dorit să achiziţioneze arme, de către naţiunile aliate, ceea ce a dus la ingeniozitatea turcă în producerea propriilor arme.

De asemenea, Erdogan a invocat stocul nuclear „neoficial” sau nedeclarat al Israelului în timpul discursului său, spunând că, deoarece Israelul are arme nucleare, „nimeni [din Orientul Apropiat, n.r.] nu le poate atinge”.

Turcia este semnatar al Tratatului de neproliferare nucleară din 1980, precum şi al Tratatului de interzicere a testelor nucleare din 1996, care interzice toate testele nucleare în orice scop. Totuşi, ţara stochează „arme nucleare tactice” ale SUA, la baza americană de la Incirlik.

Referindu-se la primirea de către Turcia a primelor componente S-400, precum şi la a doua achiziţie, aflată în prezent în proces de livrare, Erdogan a declarat: „Acest lucru adaugă, desigur, o dimensiune complet diferită sistemului nostru de apărare. Tot ce am făcut în ultimii 18 ani a fost pentru Turcia”.

În trecut, Erdogan a criticat proliferarea nucleară a altor ţări spunând că acestea "ameninţă lumea pe nedrept" cu armele lor puternice. Comentariile din trecut au fost făcute în momentul în care Casa Albă s-a retras din tratatul cu Iranul, în mai 2018.

„Cei care au peste 15.000 de focoase nucleare ameninţă în prezent”, afirma el la acea vreme.

Marea majoritate a armelor nucleare din lume sunt deţinute de Rusia şi Statele Unite.

Deşi nu sunt verificate, în ultimii ani au existat rapoarte ocazionale ale jurnaliştilor turci care susţin că Erdogan a căutat să extindă arsenalul Turciei pentru a include bombe atomice.

Comentariile lui Erdogan au făcut parte dintr-o temă mai largă care atacă „rebelii” din cadrul AKP, care încearcă să stabilească eventual noi partide politice. Preşedintele turc îi acuză că „slăbesc” şi divizează naţiunea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe