Berlinul blochează exporturile în domeniul apărării către Ankara
alte articole
Acest embargou comercial a fost aplicat la câteva ore după ce Germania a emis o avertizare de călătorie pentru turiştii care doresc să ajungă în Turcia şi a avertizat investitorii să nu desfăşoare afaceri în acea ţară. Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a anunţat joi o reorientare a politicii germane faţă de Turcia, susţinând că Berlinul va reconsidera ajutoarele economice şi garanţiile pentru creditele de export oferite până acum Ankarei.
“Nu mai putem continua ca până acum. Trebuie să fim mai clari ca înainte, astfel încât autorităţile din Ankara să înţeleagă faptul că politicile lor nu sunt fără consecinţe”, a declarat Gabriel la o conferinţă de presă.
În plus, după cum a precizat Financial Times, “măsurile vor avea un impact tangibil asupra unei ţări care primeşte anual milioane de turişti germani şi care este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri comerciali ai Germaniei. Cetăţenii germani reprezintă 15% dintre turiştii care sosesc în Turcia şi volumele de tranzacţii comerciale dintre cele două ţări se ridică la 37 miliarde de dolari pe an”.
Şi, în condiţiile în care relaţiile dintre cei doi membri NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că ţara sa nu va ceda la ceea ce a numit a fi ameninţări germane. “Germania ştie prea bine că turcii nu au cedat niciodată în faţa ameninţărilor sau şantajelor. Vom evalua aceste ameninţări împotriva noastră cu aceeaşi seriozitate şi, bineînţeles, vom răspunde”, a precizat el.
De asemenea, la începutul acestei luni, Germania a demarat un proces de retragere a soldaţilor săi de la o bază aeriană turcă de unde a susţinut operaţiunile internaţionale împotriva grupului jihadist Statul Islamic, decizia fiind luată din cauza unei alte dispute cu Ankara – una privind accesul oficialilor germani la bază.
Moţiunea de retragere a soldaţilor de la Incirlik a fost aprobată de Parlamentul german în luna iunie, după ce parlamentarilor li s-a refuzat accesul la cei aproximativ 260 de soldaţi germani staţionaţi la baza respectivă. Turcia a respins cererile parlamentarilor germani pentru ceea ce consideră a fi vizite de rutină la baza aeriană.
Iniţial, avioanele de luptă germane ar continua să opereze de la baza Incirlik cel puţin până la sfârşitul lunii iulie, ca parte a unei misiuni de zboruri de recunoaştere pentru susţinerea operaţiunilor coaliţiei conduse de SUA împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Siria şi Irak.
Avioanele de luptă Tornado şi alte materiale necesare urmează să fie mutate la o nouă baza aeriană în Iordania până în luna octombrie a acestui an.
Potrivit revistei germane Der Spiegel, două avioane de alimentare vor fi transferate la o bază aeriană situată în apropiere de Al-Azraq, Iordania, ca parte a retragerii treptate de la baza aeriană turcă Incirlik.
Conform unor observatori şi analişti, dacă prin aceste mişcări se anunţă sfârşitul relaţiilor diplomatice turco-germane este bine ca Uniunea Europeană să fie atentă la posibilitatea ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să folosească o “opţiune nucleară”: să deschidă frontierele şi să permită unui număr de aproximativ 2 milioane de sirieni să se îndrepte spre Europa, în special Germania, ceea ce ar putea provoca o nouă criză a imigranţilor şi va lovi puternic în şansele cancelarului Angela Merkel de a câştiga un nou mandat în alegerile din această toamnă.