Scoicile ucise în tsunamiul din 2011 în Japonia aveau 135 de ani

Mercenaria stimpsoni, o specie de scoică descoperită în Golful Funakoshi, prefectura Iwate, Japonia, după dezastrul provocat de cutremurul şi tsunamiul din 2011, a fost considerată ca având 135 de ani când a murit, fiind astfel printre cele mai bătrâne cunoscute până în prezent.
Tipul de scoică care se găseşte în apele nordice ale Japoniei (Provided by the University of Tokyo)
Mioara Stoica
26.02.2022

Cercetătorii de la Universitatea din Kobe şi Universitatea din Tokyo împreună cu alţi colaboratori au declarat că moluştele au supravieţuit unei succesiuni de tsunami-uri anterioare, până când Great East Japan Earthquake (Marele Cutremur din estul Japoniei), cu magnitudinea de 9,0 grade, a devastat regiunea Tohoku din nord-estul ţării. „Un tsunami de 25 de metri a lovit violent Golful Funakoshi după cutremur, făcându-l nelocuibil pentru viaţa marină de acolo”, a declarat Kaoru Kubota, profesor asistent de climatologie la Universitatea Kobe, care face parte din echipă.

Specia de crustacee, cunoscută şi sub numele de scoica tare Stimpsoni sau quahog, este renumită pentru longevitatea sa şi locuieşte în apele din largul insulei Tohoku şi mai la nord de Japonia, dar şi în Rusia.

Ea creşte în reprize, din iunie până în luna ianuarie a anului următor, dar se opreşte între februarie şi mai. Calcularea vârstei acesteia poate fi determinată pe baza inelelor de creştere.

O secţiune transversală a cochiliei arată inelele anuale de creştere. (Provided by the University of Tokyo)
O secţiune transversală a cochiliei arată inelele anuale de creştere. (Provided by the University of Tokyo)

Precedentul record de vârstă pentru acest soi colectat în cea mai nordică prefectură japoneză, Hokkaido, a fost de 99 de ani.

Echipa de cercetare, care a analizat inelele de creştere de pe scoici pentru a înţelege schimbările din mediul marin, a găsit 27 de scoici moarte. La nouă dintre ele, ultimele inele de creştere s-au format în 2010, ceea ce i-a determinat pe membrii echipei să concluzioneze că au pierit în tsunamiul uriaş care a devastat coasta japoneză la 11 martie 2011.

Scoica considerată cea mai bătrână scoică cunoscută măsoară peste 10 centimetri. A fost estimată ca având o vechime de 135 de ani.

Se crede că a supravieţuit unor tsunami uriaşe, cum ar fi cele generate de cutremurul din Sanriku din 1896, care a făcut 22.000 de victime. Ar fi avut 20 de ani la acea vreme. De asemenea, a supravieţuit, la vârsta de 57 de ani, cutremurului din Sanriku din 1933, care s-a soldat cu aproximativ 3.000 de morţi sau dispăruţi.

Descoperirile echipei au fost publicate în revista ştiinţifică americană Radiocarbon (EVIDENCE OF MASS MORTALITY OF THE LONG-LIVED BIVALVE MERCENARIA STIMPSONI CAUSED BY A CATASTROPHIC TSUNAMI), Published online by Cambridge University Press 24 November 2021

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor