Cea mai puternică erupţie solară din 2025 provoacă întreruperi ale comunicaţiilor radio

Erupţia de clasa X2.7 din pata solară AR4087 perturbă semnalele radio pe măsură ce regiunea activă se roteşte spre Pământ, crescând riscul apariţiei altor erupţii, potrivit Space.
Soarele a erupt puternic marţi dimineaţă (14 mai), declanşând o erupţie solară de clasă X dintr-o regiune de pete solare recent apărută, denumită AR4087.
Erupţia a atins punctul culminant la ora 11:25 (ora României), provocând pene de semnal radio de nivel R3 în Europa, Asia şi Orientul Mijlociu – partea luminată a Pământului în acel moment – în timp ce regiunea de pete solare 4087 este din ce în ce mai activă.
Erupţiile solare de această magnitudine sunt rare, potrivit Centrului de Predicţie a Vremii Spaţiale din cadrul NOAA (SWPC). Erupţiile solare sunt clasificate în cinci clase după intensitate: A, B, C, M şi X – fiecare treaptă reprezentând o creştere de zece ori a energiei. Această recentă erupţie de clasă X a avut o intensitate X2.7, situându-se la capătul inferior al celor mai puternice erupţii din această clasă.
Erupţia a trimis un val de raze X şi radiaţii ultraviolete extreme către Pământ cu viteza luminii, ionizând rapid atmosfera superioară. Această schimbare bruscă a perturbat semnalele radio de înaltă frecvenţă, afectând comunicaţiile.
Este posibil să fi fost însoţită şi de o ejecţie de masă coronală (CME) – adică o explozie uriaşă de plasmă solară şi câmp magnetic care poate însoţi erupţiile de tip X, deşi acest lucru nu a fost încă confirmat. CME-urile pot declanşa furtuni geomagnetice şi aurore spectaculoase dacă interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului. Dar, cum AR4087 se află încă aproape de marginea discului solar, planeta noastră nu este, deocamdată, în pericol direct.
Această situaţie s-ar putea schimba în curând, deoarece regiunea AR4087 se roteşte spre partea Pământului şi a emis deja mai multe erupţii solare.
„Devine intens, mai ales pe măsură ce această regiune activă se apropie de centrul vizual. Aceeaşi regiune AR tocmai a produs o erupţie M5.3 acum câteva ore. Ce mai pregăteşte această regiune pentru zilele următoare... va trebui să aşteptăm şi să vedem”, a scris pe X vânătorul de aurore Vincent Ledvina.
Dacă această activitate continuă şi după ce regiunea se va afla în faţa noastră săptămâna viitoare, viitoarele erupţii ar putea avea un impact puternic asupra activităţii geomagnetice şi ar putea spori şansele de apariţie a aurorelor.
Soarele pare că s-a trezit dintr-o perioadă relativ liniştită. Chiar marţi a produs prima erupţie solară de clasă X de la începutul lunii martie, cu o intensitate X1.2. Acea erupţie a fost generată de regiunea de pete solare AR4086, care se roteşte în prezent în afara câmpului vizual, spre marginea vestică a discului solar.