Fukushima lovită din nou de cutremur. Apă contaminată radioactiv ajunge din nou în Pacific
În Japonia, sâmbătă, s-a produs un cutremur puternic de 7,1 grade pe scara Richter, prefectura Fukushima fiind din nou una dintre cele mai afectate de unda de şoc. Au fost raportate şi replici de magnitudine 4,0 în capitala Tokyo.
O cantitate mică de apă a fost deversată din bazinele uzinei nucleare Fukushima, unde sunt depozitate deşeuri nucleare, a declarat, duminică, Tokyo Electric Power. Potrivit companiei, puternicul cutremur cu magnitudinea 7,1 a afectat bazinele. Cu toate acestea, apa nu a provocat modificări majore ale nivelurilor de radiaţie din zonă, se arată în declaraţie.
Premierul japonez Yoshihide Suga a declarat că seismul nu a afectat nicio instalaţie nucleară aflată în producţie.
Centrala nucleară japoneză a fost grav avariată pe 11.03.2011, după ce un cutremur cu magnitudinea de 9,0 produs în Oceanul Pacific a provocat un tsunami masiv, care a lovit patru din cele şase reactoare nucleare ale uzinei. O cantitate majoră de apă contaminată a ajuns în Pacific, şi, mai grav, fenomenul a continuat, autorităţile nefiind capabile să oprească infiltrările de apă radioactivă. Nivelurile ridicate de radiaţii generate de eveniment au forţat aproximativ 160.000 de persoane să evacueze prefectura Fukushima.
Tokyo intenţiona iniţial să înceapă îndepărtarea resturilor de combustibil topit din Unitatea 2, primul din cele trei reactoare, în 2021, marcând 10 ani de la dezastru, însă operaţiunea a fost amânată până în 2022, deoarece dezvoltarea roboţilor capabili să efectueze operaţiuni în zona radioactivă a fost întârziată de pandemia virusului Wuhan.