Există o insulă în Oceanul Indian de care nimeni nu se poate apropia. Aflaţi de ce

Insula Santinelei de Nord, una dintre Insulele Andaman din Golful Bengal, India (survivalinternational.org)
Mioara Stoica
08.06.2017

Dacă hotărâţi să aterizaţi pe Insula Santinelei de Nord, una dintre Insulele Andaman din Golful Bengal, nu vă aşteptaţi să fiţi primiţi cu o ghirlandă de flori şi un cocktail de bun venit. Aici, primirea nu este una dintre cele mai bune: cei care au încercat au fost întâmpinaţi de o armată înarmată cu arcuri şi săgeţi gata să-şi apere teritoriul cu orice preţ.

Este vorba despre un grup de locuitori indigeni, unul dintre cele mai izolate triburi de pe planetă, aflat încă în epoca de piatră. Populaţia este estimată între 50 şi 400 de indivizi. Locuitorii insulei refuză orice contact cu alţi oameni şi sunt printre ultimii oameni care au rămas neinfluenţaţi de civilizaţia modernă. Aceştia sunt predispuşi riscului contactării unor potenţiale boli infecţioase la care nu au imunitate şi, de asemenea, violenţei din partea intruşilor. Guvernul indian - de care aparţine teritoriul - a declarat întreaga insulă, care are dimensiunile Manhattan-ului, precum şi întinderile de apă din jurul acesteia, pe o rază de circa 5 kilometri, drept zonă de protecţie cu acces restricţionat.

Nu sunt mulţi cei care pot spune că au văzut plajele sale albe înconjurate de vegetaţie bogată sau care s-au scăldat în apele sale cristaline pentru a-i admira reciful imaculat. Singura posibilitate este să le admirăm de la înălţime şi de la distanţă.

Primul contact paşnic cu băştinaşii Insulei Santinelei de Nord a fost făcut de către Trilokinath Pandit, directorul Centrului de cercetări antropologice din India şi de către colegii săi, pe 4 ianuarie 1991. Vizitele indienilor pe insulă au încetat în 1997.

Băştinaşii au supravieţuit cutremurului din Oceanul Indian din 2004, inclusiv tsunami-ului ce a urmat după acesta. Chiar dacă tsunami-ul a afectat zonele de pescuit ale băştinaşilor, se pare că aceştia s-au adaptat.

La trei zile după eveniment, un elicopter al Guvernului Indian i-a observat pe câţiva dintre locuitori care au început să arunce cu săgeţi şi pietre spre aeronavă. Pe 26 ianuarie 2006, doi pescari au fost ucişi de băştinaşi, când bărcile acestora s-au apropiat prea mult de insulă.

Băştinaşii populează această insulă din Oceanul Indian de cel puţin 60.000 de ani şi sunt definiţi de Survival International - o organizaţie la nivel mondial pentru drepturile popoarelor indigene - „societatea cea mai vulnerabilă de pe planetă”.

Surse: Survival Internaţional, Wikipedia.org

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor