O "pădure fantomă" ajută la prognosticarea valurilor seismice, pe o plajă din Oregon [video]

"Pădurea fantomă", Oregon (SUA) (Screenshot video)
Mioara Stoica
03.09.2018

Un teren sacru al tribului amerindian Clatsop-Nehalem, situat pe coasta statului Oregon (SUA), este văzut de localnici ca o „pădure fantomă”, în timp ce oamenii de ştiinţă consideră această bucată de coastă drept un „laborator” seismic în aer liber.

De la sud de râul Columbia, pe care Statele Unite ale Americii îl împart cu Canada, până la graniţa cu California, coasta oregoneză este un amestec de plaje lungi cu nisip, suprafeţe stâncoase şi vegetaţie impozantă. Dar locul în care se află această minune a Pacificului este situat la sud de Neskowin Beach - între Cascade Head Nature Reserve şi Golful Nestucca, la aproximativ 24 kilometri nord de oraşul Lincoln.

Atunci când mareea este joasă, pot fi admirate aproximativ 200 de trunchiuri de copaci care ies din nisipul scăldat de ocean, un peisaj plin de mister şi frumuseţe.

 (Screenshot video)
(Screenshot video)

Furtunile cauzate de fenomenul climatic cunoscut sub numele de „El Nino”, în 1997, au lăsat descoperite rămăşiţele acestei „păduri” antice de cedri, care par că privesc marea cu un halou de mândrie.

Experţii estimează că "pădurea" are aproximativ 2.000 de ani, calculând că arborii ar fi avut 60 de metri înălţime.

Cum încă se odihnesc în solul de origine, se crede că nivelurile mării erau foarte asemănătoare în antichitate cu cele de astăzi.

Trunchiurile şi buturugile de copaci rămase sunt acoperite de percebe (Pollicipes pollicipes), midii şi alte moluşte. Centrul anumitor buturugi, deosebit de mari, a fost erodat, creând mici piscine în care rămân prinse vieţuitoare marine.

Geologii susţin că "pădurea" extinsă a fost zguduită şi îngropată în ocean ca urmare a cutremurului din Cascadia (denumit astfel de către activiştii care caută independenţa acestei regiuni), în anul 1700.

Samuel Willis, geo-arheolog al parcurilor de stat din Oregon, a declarat pentru agenţia EFE că cercetările geologice efectuate asupra „pădurii fantomă” au servit la aprofundarea cunoştinţelor seismologice, de-a lungul coastei Pacificului.

„E un semn al lucrurilor care vor veni. Testele cu radiocarbon şi datarea inelelor copacilor, împreună cu tradiţia orală a amerindienilor, ne-au permis să relaţionăm tsunami-ul Orphan, care a avut loc în Japonia, cu cutremurul masiv asociat cu zona de subducţie Cascadia, datat 26 ianuarie 1700”, afirmă expertul.

„Ştim sigur că se va mai întâmpla, deoarece s-a estimat că există probabilitatea de 10% ca, în următorii 50 de ani, acest eveniment seismic de dimensiuni similare să se repete în nord-estul Pacificului”, prezice categoric Willis.

Un zid de pietre de bazalt, rodul alunecării de teren, rotunjit de eroziune, păzeşte "pădurea", formând un sediment important care marchează ţărmul.

Pădurea "pietrificată" este unul dintre cele mai importante exemple al puterii distructive a evenimentelor de magnitudine majoră din Pacific, motiv pentru care regiunile de pe coastă şi din apropierea acestora au devenit foarte atente cu planificarea urbană.

Există numeroase zone de evacuare care înconjoară zona de plajă şi, în acelaşi timp, se avertizează că, în orice moment, o parte din natura impunătoare a coastei poate deveni un nou peisaj din zona crepusculară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor