Vulcanul Tonga a creat unde misterioase în atmosfera Pământului

Vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai
Vulcanul Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai (captură foto web)

Erupţia vulcanului Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai din Regatul Tonga, sâmbătă, 15 ianuarie, care a declanşat o alertă de tsunami pe ambele maluri ale Pacificului şi dispariţia insulei, a trimis în atmosfera Pământului unde masive, nemaiîntâlnite până acum. Fenomenul i-a surprins pe oamenii de ştiinţă, care nu au mai observat niciodată o astfel de replică după o erupţie vulcanică.

"Este cu adevărat unic. În datele noastre nu am mai văzut niciodată aşa ceva", a declarat pentru revista Nature Lars Hoffmann, cercetător în domeniul atmosferei la Centrul de Supercalculatoare Jülich din Germania. Undele au fost descoperite în imaginile obţinute de Atmospheric Infrared Sounder (AIRS), aflat la bordul satelitului Aqua al NASA, în orele de după erupţie. Fotografiile arată zeci de cercuri concentrice, fiecare reprezentând un val de gaze atmosferice în mişcare rapidă, care se întinde pe o distanţă de peste 16.000 de kilometri.

Imaginile obţinute de "Atmospheric Infrared Sounder" de pe satelitul  Aqua al NASA arată zeci de cercuri concentrice, care reprezintă valuri  atmosferice în mişcare rapidă
Imaginile obţinute de "Atmospheric Infrared Sounder" de pe satelitul Aqua al NASA arată zeci de cercuri concentrice, care reprezintă valuri atmosferice în mişcare rapidă (Credit: Lars Hoffmann, Jülich Supercomputing Centre. Date AIRS Level-1 de la NASA DES DISC)

Undele au ajuns de la suprafaţa oceanului până la ionosferă, iar cercetătorii cred că acestea au înconjurat probabil globul de mai multe ori. "Acest instrument funcţionează de aproximativ 20 de ani şi nu am mai văzut niciodată astfel de modele de unde concentrice atât de frumoase", a declarat Hoffmann pentru Nature.

Undele gravitaţionale din atmosferă sunt produse atunci când moleculele de aer sunt perturbate în coloana de aer pe verticală, mai degrabă decât pe orizontală. Acest lucru se poate întâmpla atunci când vântul îşi măreşte viteza pe măsură ce se ridică deasupra vârfului unui munte sau în timpul unei furtuni.

Teoretic, acestea pot fi cauzate şi de erupţia unui vulcan, dar nu au fost observate astfel de erupţii în erupţiile studiate cu instrumentul AIRS de la lansarea acestuia în mai 2002.

Cercetătorii nu au reuşit să explice de ce s-a întâmplat acest fenomen de data aceasta. Corwin Wright, fizician atmosferic la Universitatea din Bath, Marea Britanie, a afirmat, în revista Nature, că acesta se poate datora unei "cantităţi mari şi dezordonate de gaze fierbinţi". Gazul fierbinte "se ridică în stratosferă şi loveşte aerul". Între timp, Scott Osprey, climatolog la Universitatea Oxford, Marea Britanie, crede că undele misterioase au legătură cu viteza cu care s-a produs evenimentul, care a fost explozivă. În plus, vulcanul a crescut presiunea atmosferică în întreaga lume.

Informaţii conexe: Tonga volcano eruption created puzzling ripples in Earth’s atmosphere