Scenariul "alianţei de dreapta" care să dea premierul: Tăriceanu se vede pe poziţii "foarte îndepărtate" de PNL
alte articole
În contextul în care în spaţiul public a fost lansată ideea unei posibile alianţe PNL-USR-PMP-UDMR şi ALDE care să dea premierul, Călin Popescu Tăriceanu precizează că formaţiunea sa nu a avut până la acest moment "contacte oficiale" cu liberalii însă au existat demersuri mai puţin oficiale.
Tăriceanu a mai ţinut să precizeze că PNL are nevoie "în primul rând de o clarificare politică, ideologică, pentru că acesta este şi motivul pentru care a pierdut alegerile" şi a afirmat că ALDE şi PNL se află "pe poziţii foarte îndepărtate".
"Am văzut în aceste zile că a început, aşa, o forfotă extraordinară. Se încearcă diferite formule politice şi nu pot să vă ascund că am văzut şi oficial, dar există şi demersuri mai puţin oficiale prin care PNL încearcă să iasă din această situaţie ca urmare a rezultatului foarte prost pe care l-a obţinut la alegeri. Se încearcă, din câte văd, agregarea unei majorităţi aşa-numite de centru-dreapta. Spun aşa-numite pentru că forţele componente nu pot fi definite în mod clar ca formaţiuni de centru-dreapta", a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului.
Nu în ultimul rând, co-preşedintele ALDE a ironizat ideea unei majorităţi de dreapta, spunând că partidele care ar urma să o formeze nu sunt, de fapt, de dreapta.
”Numai dacă mă uit la USR, care este, după declaraţiile preşedintelui acestei formaţiuni, o grupare în care fiecare are o proprie partitură şi propriile lui idei. Nu are niciun fel de ideologie şi nu o spun neapărat în sens peiorativ, n-o spun cu maliţiozitate. Asta este realitatea politică", a explicat Tăriceanu.
Şeful Senatului a mai adăugat că ALDE nu a avut până la acest moment "contacte oficiale" cu liberalii şi că "senzaţia" sa este că PNL încearcă să găsească o soluţie prin care să iasă din încurcătură, acestea fiind "demersuri şi jocuri politice". Tăriceanu a mai precizat că partidul său şi PNL se află "pe poziţii foarte îndepărtate".
"Sigur că o să spuneţi, poate, o să dureze lucrul ăsta, că PNL o să-l facă la viitorul congres (o clarificare politică şi ideologică — n.r.). Eu am îndoieli că-l va face şi la congresul viitor, cel puţin acum ar fi trebuit o lămurire ideologică, de principii. Ce valori susţin. Suntem, aş spune, pe poziţii foarte îndepărtate unii de alţii, aşa cum s-a văzut în ultimii doi ani. Deci, numai ca să facem o discuţie ca să ne aflăm în treabă, vă spun că nu mă simt confortabil, atâta vreme cât văd că nu s-a schimbat nimic fundamental, ci totul este o încercare de a ieşi din impas", a susţinut preşedintele Senatului.