După PSD, nici ALDE nu participă la consultările organizate de Iohannis

Urmând aceeaşi linie cu partenerii de la PSD, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunţă că nu va participa la consultările convocate miercuri de preşedintele Klaus Iohannis pe tema formării viitorului Guvern.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

ALDE apreciază iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis de a organiza consultări miercuri în vederea formării Guvernului, dar o socoteşte prematură, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.

"ALDE consideră că cea mai înţeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituţiei. Odată cu validarea noului Parlament la începutul săptămânii viitoare, va reieşi clar dacă un partid politic va deţine majoritatea absolută a mandatelor sau dacă o alianţă de partide va constitui în mod evident o asemenea majoritate.

În ambele cazuri, respectivul partid ori respectiva coaliţie vor avea misiunea constituţională, precizată de Decizia 80/2014 a Curţii Constituţionale, de a indica preşedintelui numele candidatului pentru funcţia de prim-ministru ("Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare")", se arată în comunicatul celor de la ALDE.

Reprezentanţii ALDE vor răspunde cu "maximă solicitudine" invitaţiei preşedintelui de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi constituirea unei majorităţi absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianţă de partide.