UPDATE: Politicieni la urne. "Votul de astăzi decide ce se întâmplă în România în următorii 4 ani!"
alte articole
UPDATE: Preşedintele Alianţei Noastre România (ANR), Marian Munteanu, a votat cu nădejdea că în Parlament vor fi oameni cinstiţi şi corecţi.
"Am votat cu încredere şi speranţă pentru normalitate, pentru valorile fireşti ale vieţii noastre, cu o nădejde foarte puternică şi cu speranţa că vom avea reprezentanţi în Parlament oameni cinstiţi, corecţi, oameni de care ţara aceasta are nevoie pentru a ne reprezenta într-un mod mai bun, mai constructiv. Am mari speranţe la viitor, în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor şi să dea Dumnezeu ca cei care vor fi aleşi să îşi facă datoria cu cinste, corectitudine faţă de ţară şi popor.
A fost o campanie electorală tăcută, ternă, fără foarte multă culoare, vânzoleală, dar eu nădăjduiesc că, în pofida unor blocaje care s-au manifestat, tentative de manipulare printr-o serie de sondaje, (...) cred că cetăţenii şi-au putut face o părere despre ce se oferă constructiv şi vor lua deciziile cele mai bune pentru viitorul lor şi al ţării noastre", a declarat Marian Munteanu, citat de Agerpres.
***
UPDATE: La ieşirea din secţia de votare, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, i-a îndemnat pe români să meargă toţi să îşi exprime opţiunea la scrutinul care va determina viitorul României în următorii patru ani.
"Cred că astăzi, la sfârşitul zilei, o să ştim încotro merge România şi asta o să depindă de votul fiecăruia dintre noi şi, sigur, de câţi o să vină la vot. Din experienţa mea de şase luni la Ministerul Sănătăţii, pot spune că îţi trebuie curaj şi că trebuie să ai cu cine, sigur. Lucrurile se pot schimba. Cred că trebuie să meargă toată lumea la vot. Fraţilor, mergeţi la vot! Cred că este esenţial ca lumea să vină astăzi la vot şi cred că lucrurile se pot schimba şi treabă este o grămadă de făcut", a afirmat Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.
***
UPDATE: La vot s-a prezentat şi ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, care şi-ar dori ca viitorii parlamentari să aducă cu ei valori precum seriozitatea, profesionalismul, consecvenţa şi integritatea.
"Astăzi am votat pentru ca reprezentanţii noştri în Parlament în următorii patru ani să aducă cu ei câteva valori în care cred foarte sincer. Am în vedere seriozitatea, profesionalismul, dar şi consecvenţa şi integritatea. Cred că acestea ar fi câteva valori importante pe care parlamentarii, senatorii şi deputaţii, ar trebui să le aibă în vedere atunci când legiferează pentru ţara noastră", a afirmat Mircea Dumitru, citat de Agerpres.
UPDATE: Deputatul Sebastian Ghiţă - fost PSD actual PRU - s-a prezentat şi el la urne, declarând în stilul pe care l-a consacrat în campania electorală, ca a votat "ca să vedem cum un jaf e oprit în ţara asta, cum ONG-urile lui Soros pot fi oprite."
***
UPDATE: "Am votat pentru resetarea sistemului, pentru a schimba logica sistemului politic din România, a trece de la o politică a dezbinării, a războiului politic continuu, a războiului permanent, la o politică a dezvoltării", a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, citat de Agerpres.
"Cred că trebuie, azi, când suntem în ceasul al 12-lea, mai avem doi ani până la 100 de ani de stat naţional, trebuie să schimbăm violent modul în care facem politică, să facem un nou contract social. Cred că în acest contract social oamenii trebuie puşi pe primul loc, oamenii înaintea profitului, trebuie să ne gândim la fericirea oamenilor şi mai puţin la statistici şi la scheme de dezvoltare statistică.
Am senzaţia că oamenii aşteaptă în acest moment de la politicieni altceva decât ceea ce am oferit noi până acum în 25 de ani şi cred că trebuie să coborâm la aceste vise ale oamenilor şi să începem să le punem în faţa politicii, ca principalul scop al politicii", a precizat Vasile Dîncu.
Vicepremierul susţine că este nevoie de o politică a dezvoltării şi nu de una ideologică, a împărţirii României în două.
"România are nevoie în acest moment mai mult de o politică civilă, o politică de dezvoltare, o politică de lucrări publice şi mai puţin de o politică a continuei lupte ideologice, a împărţirii României în două, o Românie bună şi o Românie rea, o Românie a celor care sunt curaţi şi o Românie a celor care nu sunt curaţi etc. Cred că este un moment în care trebuie să valorificăm ceea ce are bun România, resursele noastre, ca România să se poată întoarce acasă.
Să se poată întoarce acasă şi cei care sunt acasă, dar nu se simt bine în acest moment acasă. O politică pentru oameni, asta cred că este scopul politicii noastre în viitor şi acesta este proiectul în care cred. Am votat singurul proiect care a fost în această campanie electorală, singurul proiect de dezvoltare a României", a subliniat Vasile Dîncu.
***
UPDATE: Preşedintele UDRM Kelemen Hunor a votat pentru o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlament şi pentru o Transilvanie puternică.
"Am votat pentru o reprezentare puternică a comunităţii maghiare în Parlamentul României, pentru o Transilvanie puternică şi o Românie mai bună. Să avem o reprezentare puternică şi să nu putem să fim ocoliţi când se iau decizii importante. Sper că începând de mâine lucrurile se vor îndrepta acolo unde nu au fost drepte în ultimii ani. Sunt multe lucruri care trebuie discutate şi trebuie rezolvate.
Trebuie întărit statul de drept, fiindcă în ultimii ani am observat că în foarte, foarte multe cazuri legile ori nu au fost respectate, ori au fost interpretate în mod greşit, contrar spiritului legiuitorului, şi, bineînţeles, reformele necesare în domeniul social, economic şi în ceea ce priveşte apărarea drepturilor comunităţii maghiare. Mai mult decât s-a făcut în ultimii ani", a punctat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.
***
UPDATE: Liderul Partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a votat pentru "o guvernare naţională".
"Am votat pentru o Românie unită, am votat pentru o Românie a românilor, am votat pentru o Românie a tuturor românilor şi am votat pentru ca românii să fie singurii stăpâni în ţara noastră. Am votat pentru o guvernare naţională, pentru a opri politicile antinaţionale, am votat pentru o viitoare guvernare care să aibă grijă de această casă a noastră, mare şi frumoasă, numită România", a declarat şeful PRU.
***
UPDATE: Şefa PNL Alina Gorghiu a votat pentru "normalitate, pentru speranţă, şi nu resemnare", "pentru soluţii realiste, nu fantezii".
"Votez pentru copilul meu, familia mea, pentru apropiaţii mei, pentru toţi oamenii pe care nu aş vrea să îi dezamăgesc. Votez pentru normalitate, pentru speranţă, şi nu resemnare, pentru soluţii realiste, nu fantezii", a afirmat şefa PNL, citată de Agerpres.
Alina Gorghiu a adăugat că îi îndeamnă pe toţi tinerii să îşi ia prietenii, familia şi cunoscuţii şi să meargă la vot, demonstrând astfel că "orice strategie legată de absenteism este istorie".
***
UPDATE: Fostul premier şi lider PSD Victor Ponta a votat, la Târgu Jiu, "foarte hotărât pentru români, pentru noi, mocirla".
"Am votat foarte hotărât pentru români, pentru noi, mocirla, cum ne numesc ăştia care vor să ne conducă, stăpânii noştri şi eu cred că fac parte dintre români, dintre cei pe care îi numesc ei mocirlă şi cred că astăzi avem o şansă extraordinară să începem să ne luăm ţara de la stăpâni înapoi. Nu o să fie uşor, nu o să se întâmple doar într-o zi, dar am încredere în români şi în România", a precizat Ponta, citat de News.ro.
***
UPDATE: Ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a votat la un liceu din Capitală pentru "o singură Românie".
"Am votat ca să avem o singură Românie, nu două, ca să putem să avem o ţară care progresează, care abandonează minciuna, corupţia şi interesele unei găşti de partid, pentru a-şi realiza un destin euroatlantic, un destin care va aduce în cele din urmă coeziunea întregii ţări", a declarat Dragoş Pîslaru, citat de Agerpres.
***
UPDATE: "Avem cu cine!" transmite Nicuşor Dan, preşedintele Uniunii Salvaţi România:
"Am ajuns la secţia de votare de la şcoala Sfinţii Mihail şi Gavril din Prelungirea Ghencea. Votez pentru o nouă clasă politică şi pentru viitor. Votez pentru o Românie cinstită, educată, sănătoasă, competitivă, mândră. Iar pe voi vă îndemn să veniţi la vot, să vă sunaţi prietenii şi rudele să voteze. Astăzi e ziua cea mai importantă din următorii 4 ani ai ţării. Hai la vot! Acum avem cu cine.", transmiste şi liderul USR, Nicuşor Dan.
”Am votat pentru o nouă clasă politică, am votat pentru un alt fel de a face politică, am votat pentru un viitor mai bun pentru toţi românii. Din ce am vorbit cu oamenii pe care i-am întâlnit, din ce ne transmit colegii noştri din judeţe, am convingerea că azi va fi o zi istorică pentru România”, a declarat Nicuşor Dan după ce a ieşit de la urne.
UPATE: Cel mai important pentru ziua de astăzi este să iasă cât mai multă lume la vot şi asta indiferent de opţiunile politice, a susţinut premierul Dacian Cioloş, care a votat la Zalău.
"Astăzi e ziua în care alegătorii pot să transmită celor care vor conduce România cele mai importante mesaje pentru următorii patru ani. Sigur, într-o democraţie participativă e foarte importantă consultarea şi pe parcusul guvernării, dar cred că cei mai îndreptăţiţi să conteste, să facă observaţii la ceea ce se va întâmpla în următorii patru ani sunt cei care astăzi merg la vot, care astăzi dau un mandat celor care vor conduce România în următorii patru ani şi apoi sigur, vor avea toată legitimitatea de a urmări modul în care mandatul pe care l-au dat va fi pus în aplicare. Din punctul meu de vedere este cel mai important lucru", a afirmat Cioloş, citat de Agerpres.
***
UPDATE: Venit la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu susţine că a votat pentru prosperitate şi interesul naţional.
"Consider că suntem într-un moment foarte important pentru evoluţia României, doresc ca votul de azi al românilor să fie pentru o Românie care să-şi regăsească identitatea, demnitata şi interesul naţional şi pentru prosperitatea tuturor. Prin acest vot putem reda România românilor.", a declarat Tariceanu.
***
UPDATE: Venit şi el la urne, fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că a votat pentru un Guvern eficient dar şi cu gândul la o majoritate parlamentară care să nu pună sub control politic Justiţia.
"Am votat pentru un guvern eficient, eficient în a utiliza bani europeni care ar crea locuri de muncă, am votat cu gândul la un Guvern care să genereze politici pentru cele trei mari domenii în care dacă nu facem ceva, România va avea probleme in viitor.
Am votat cu gândul la o majoritate care să nu încerce să pună sub control politic Justiţia şi cu gândul la o Justiţie care să înţeleagă faptul că respectarea drepturilor fundamentale este urgenţa zero în construirea unui stat de drept.", a declarat fostul preşedinte.
***
UPDATE: Candidat independent la Camera Deputaţilor, "liberalul disident" Theodor Palologu s-a prezentat şi el la urne,reamintindu-le cetăţenilor că Parlamentul va fi o reflectare a alegerii pe care ei o vor face astăzi.
"Votul este un gest de convingere, de adeziune şi asta înseamnă în ochii mei să îţi faci meseria de cetăţean cu seriozitate: să exprimi o convingere, nu să faci un pariu sportiv (votând pe cine are şansă să iasă n.r.) şi Parlamentul va reflecta această atitutine a cetăţenilor. Astăzi cetăţemii sunt importanţi.", a declarat Paleologu.
***
UPDATE: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a votat şi el, în jurul orei 9,30 la o şcoală generală din Turnu Măgurele - judeţul Teleorman, susţând că votează pentru creşterea economiei, locuri de muncă, mai mulţi bani în buzunarele românilor, îmbunătăţirea rapidă a situaţiei din educaţie şi sănătate, redarea demnităţii medicilor şi un Guvern care să poată face toate acestea începând de mâine, nu peste câţiva ani.
”Azi am votat (...) pentru ca tinerii din România să aibă locuri de muncă bine plătite, să-şi poată cumpăra o casă şi să ajungă rapid în calsa de mijloc, pentru program de readucere la viaţă a satului românesc, pentru a ne hrăni din roadele pământului nostru, şi nu din importuri de proastă calitate. Vreau de asemenea ca românii să se simtă acasă în ţara lor şi România să fie o casă bună pentru toţi, nu doar pentru o parte dintre ei”, a declarat Liviu Dragnea, citat de News.ro după ce a votat.
***
Unul dintre primii politicieni care s-au prezentat la urne a fost şeful statului, Klaus Iohannis, care i-a îndemnat pe români să meargă la vot, căci votul de astăzi decide "ce se întâmplă în România în următorii 4 ani."
"Eu personal am votat pentru o Românie prosperă şi puternică!", a declarat Iohannis, îndemându-i pe toţi românii să se prezinte la urne.
Matinală a fost astăzi şi Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, care şi-a exercitat dreptul la vot la Liceul Tudor Vianu din Bucureşti.
"Am votat cu foarte mare încredere pentru un Parlament eficient, pentru o majoritate parlamentară care să susţină un Guvern căruia să-i pese de România, un Guvern sensibil şi atent la problemele Capitalei. Am votat cu gândul la o colaborare bună cu viitorul Guvern şi prin care obiectivele strategice şi importante ale Bucureştiului să fie finalizate într-un timp rapid: extinderea centurii, urgentarea lucrărilor la metrou şi construirea spitalului republican", a declarat Gabriela Firea.
De asemenea, Firea a denţat drept abuz gestul şefului secţiei de votare care nu a permis accesul presei atunci când a votat ea, plângâdu-se că acesta nu o simpatizează.