Pleşu, sfat pentru PSD: Nu vă mai daţi salvatorii naţiunii! Vrem mai multă cuviinţă şi mai puţină şmecherie

Nu ne mai flataţi ca pe proşti, nu ne mai faceţi promisiuni de paradă, nu transformaţi puterea într-o afacere de familie, sau de gaşcă, le-a transmis Andrei Pleşu celor de la PSD.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chirilă)

Acum că a câştigat alegerile parlamentare, PSD ar trebui să încerce să arate chipuri (şi un chip de ansamblu) neşifonate de retorică vidă, de nărăviţi ai cazierului, de flăcăi făloşi, uzurpatori ai sloganului "Noi de-aicea nu plecăm!", a scris Andrei Pleşu, într-un articol publicat luni în secţiunea de bloguri a publicaţiei Adevărul, intitulat "Ce-aş putea să spun".

"Arătaţi-ne că, dincolo de prima linie a partidului (care ne face, de ani mulţi, ba să căscăm excedaţi, ba să înjurăm în barbă, ba să întoarcem, obosiţi, privirea în altă direcţie) aveţi şi ceva trufandale credibile. Nu se poate să nu aveţi. Daţi-le o şansă! Lăsaţi-i să aducă pe scenă o stilistică mai autentic cordială, mai proaspătă, mai puţin încîntată de sine şi de "perenitatea" proprie. Nu mai minţiţi, nu mai faceţi băşcălie ieftină, nu vă mai daţi salvatorii naţiunii.

Redeveniţi con-cetăţenii noştri: nu ne mai flataţi ca pe proşti, nu ne mai faceţi promisiuni de paradă, nu transformaţi puterea într-o afacere de familie, sau de gaşcă. Vrem alt fel de portrete, alt fel de vorbe (cu o limbă română îmbunătăţită, dacă se poate), alt tip de fapte. Vrem mai multă cuviinţă şi mai puţină şmecherie", a le-a transmis Pleşu social-democraţilor.

Scriitorul are un mesaj şi pentru cei de la ALDE - partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi de Daniel Constantin: încercaţi să vă construiţi o identitate!

"Dacă vă daţi "liberali" (singurii adevăraţi!), atunci jigniţi peste 90% din români care, de vreme ce nu vă acorda decît vreo 6-7% din voturi, nu au, s-ar zice, nicio aderenţă la liberalism. În plus, nu e nici prea liberal, nici prea elegant să stai la putere pe baza de parazitism, adică lipindu-te de ditamai vagonul electoral (PSD), în mod vădit neliberal. Şi încă o sugestie (ca şi pentru PNL): schimbaţi-vă şeful: o combinaţie (rară) de insolenţă şi plictiseală", a precizat Pleşu.

Şi cei din PNL au beneficiat de un sfat din partea scriitorului: "treziţi-vă! Scăpaţi de edecuri, de portrete obosite, de mediocrităţi volubile, de paraziţi îndrăgostiţi de ei înşişi. Redeveniţi liberali, faceţi curăţenie în propria ogradă, nu cultivaţi virgintatea de paradă, ascunzînd sub preş derapaje şi duplicităţi încă vii în memoria oamenilor. Şi, în orice caz, schimbaţi-vă şefa".

Pentru a citi restul sfaturile lui Pleşu intraţi aici.