Tăriceanu: ALDE şi PSD negociază un program comun de guvernare

Noua coaliţie PSD-ALDE va trebui să facă "instituţiile să funcţioneze normal" iar Parlamentul să îşi reia rolul de instituţie centrală a democraţiei, a declarat Tăriceanu, cunoscut opozant al arestării preventive a parlamentarilor şi critic acerb al DNA.
Călin Popescu-Tăriceanu
Călin Popescu-Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

ALDE şi PSD vor negocia un program comun de guvernare, a anunţat luni Călin Popescu Tăriceanu, precizând că formaţiunea al cărei copreşedinte este va avea o reprezentare în viitoarea coaliţie de guvernare, relatează Agerpres.

"Pentru noi, dincolo de bucuria confirmării ca partid parlamentar - suntem un partid înfiinţat în urmă cu un an şi patru luni - dorim consolidarea partidului. Sigur, o să avem şi o reprezentare în viitoarea coaliţie de guvernare. Ceea ce e cel mai important pentru mine şi pentru colegii mei este încotro se îndreaptă România. Reuşeşte România să se regăsească, reuşeşte să revină la principiile de democraţie care i-au consacrat schimbarea de politică după căderea regimului comunist, reuşim să întărim instituţiile statului în favoarea cetăţenilor", a declarat luni Tăriceanu, la România TV.

Şeful Senatului care, de-a lungul timpului s-a remarcat prin luările sale de poziţie contra DNA şi justiţiei, a mai precizat că noua coaliţie de guvernare trebuie să facă statul să revină la normalitate, instituţiile să funcţioneze normal, Parlamentul să îşi reia rolul de instituţie centrală a democraţiei şi a dezbaterii publice, ca element esenţial al actului de guvernare, împreună cu Executivul.

De asemenea, Tăriceanu a mai precizat că în următoarea perioadă ALDE va negocia împreună cu PSD un program comun care se bazează atât pe proiectele formaţiunii sale cât şi pe cele ale PSD şi a opinat că cele două partide "nu trebuie să se grăbească cu finalizarea formulei guvernamentale."

"Avem o constrângere pe care o văd şi eu, actualul Guvern nu a fost capabil să pregătească un buget pentru 2017, noi trebuie să hotărâm cât mai repede formula guvernamentală ca să putem veni în Parlament cu un proiect de buget. Nu înseamnă că inexistenţa unui buget aprobat pentru 2017 nu permite instituţiilor statului, ministerelor, să funcţioneze", a arătat Tăriceanu.