Scântei la TV: "Mînzatu e lăsată, de fapt, să spele putina" / "Românii vor taxa USR la alegeri, o singură cifră le e de ajuns"
Pe măsură ce ne apropie de ziua alegerilor, reprezentanţii partidelor se atacă reciproc pe toate temele posibile. În emisiunea "Bună, România", realizată de Răzvan Zamfir şi Radu Buzăianu, invitaţii care au intrat în direct - Sergiu Bîlcea (PNL), Radu Miruţă (USR) şi Laurenţiu Gîdei (PSD) - şi-au aruncat cuvinte grele în încercarea de a influenţa electoratul să pună ştampila pe partidele lor.
Sergiu Bîlcea (PNL): Doamna Mînzatu măcar a avut bunul simţ să iasă în faţa opiniei publice să spună care sunt atribuţiile dânsei ca comisar european. Eu cred că astăzi domnul Ciolacu nu ştie care sunt atribuţiile doamnei Mînzatu şi ce are de făcut acolo. Domnul Ciolacu întotdeauna nu şi-a asumat nicio decizie în guvern.
Am văzut întotdeauna că pasează aceste decizii care sunt mai puţin plăcute, iar după ieşirea în care spunea că îşi doreşte un portofoliu foarte important, acum doamna Mînzatu este lăsată, de fapt, să spele putina, să explice românilor cât de important este acest portofoliu.
Este important, dar până la urmă domnul Ciolacu nu-şi mai asumă de fapt că nu a primit un post important, ca dezvoltarea sau transporturile.
Răzvan Zamfir: Păi are 20% din bugetul Uniunii, staţi aşa, e cel mai important, pare.
Sergiu Bîlcea (PNL): Eu cred că face o greşeală acolo, că nu socoteşte 20% din bugetul Uniunii, dar cine ştie?
Radu Buzăianu: Dar e posibil ca acest scandal cu casa a fost generat chiar de PSD, ca să acopere scandalul cu portofoliul?
Răzvan Zamfir: Domnule Gîdei, credeţi că se ridică la 20% bugetul acestui portofoliu, cum zice doamna Mînzatu, că iată, domnul Bîlcea are serioase semne de întrebare, şi nu sunt telepat dar nici domnul Miruţă nu-i foarte convins.
Radu Buzăianu: E posibil să existe un exerciţiu de-a-ndoaselea cumva, deci la casă să subestimeze casa, iar la buget să supraestimeze bugetul.
Laurenţiu Gîdei: Nu am astfel de informaţii, dar cu siguranţă cred că poate să facă foarte multe lucruri pentru România şi nu cum am avut în vremea comisarilor pentru agricultură, pentru transporturi, că ştim că cel puţin la transporturi nu prea s-a întâmplat nimic, dar la agricultură praf şi pulbere.
Radu Buzăianu: Dar la dezvoltare, când aţi avut-o dumneavoastră pe doamna comisar, cum a fost?
Laurenţiu Gîdei: Îmi aduc aminte că ieşea foarte acid şi cerea guvernului să aplice, să atragă fonduri, să-i pună în mişcare. Deci a fost o voce interesantă.
Radu Buzăianu: Dar era guvernul PSD, nu? Adică cărui guvern îi cerea?
Laurenţiu Gîdei: Nu contează. Să ne înţelegem, că comisarul nu este al PSD-ului, comisarul este al României şi al românilor.
Radu Buzăianu: Vina cui este această nereuşită a relaţiei cu doamna Creţu?
Laurenţiu Gîdei: Nu a fost nereuşită. Am spus că domnia sa era o voce care în spaţiul public îşi exprima opiniile, părerile şi indiferent dacă era plecată din PSD, spunea lucrurilor pe nume astfel încât guvernanţii de la vremea respectivă să se pună în mişcare pentru atragerea fondurilor europene.
Radu Buzăianu: Domnule Miruţă, voiaţi să spuneţi ceva de audierile în parlament ale doamnei Mînzatu.
Radu Miruţă: La audieri, în stil clasic, PSD a cerut scoaterea presei afară. De ce? Vă puteţi pune dumneavoastră singur întreba.
Răzvan Zamfir: Era înghesuială.
Radu Miruţă: Probabil că da. Era Palatul Parlamentului foarte mic. Ce observ eu este o altă regulă. Cum PSD numeşte pe cineva cu funcţie mai mare, cum se descoperă nişte bube în capul acelei persoane. Pare că toţi PSD-istii au câte ceva, numai că, dacă lumina reflectorului e mai mare, atunci iese treaba asta. Asta-i povestea PSD-ului şi românii atacă şi pedepsesc în consecinţă.
Ce mi se pare mie grav însă este că avem un comisar european despre care nici reprezentantul PSD nu prea ştie să ne spună la ce să ne aşteptăm beneficii pentru România. A numit-o PSD-ul, acolo a numit-o. N-a fost PNL-ul întrebat, n-a fost. Da, sigur, este un comisar european care reprezintă România. Este acolo pentru că România are vreo 20 de milioane de locuitori şi are drept să pună un astfel de comisar.
Însă eu mă întreb ca cetăţeanul de rând: şi ce fac eu cu asta? Ce mi se întâmplă mie în viaţa mea că PSD numeşte omul ăla acolo? La ce să mă aştept? Cu liniuţă. Uite, să mă aştept la asta, la asta, la asta. Cum măsor treaba asta? Până la anul trebuie să văd asta. Până în doi ani trebuie să văd livrat asta. Pentru că nu e vorba doar de a trimite pe cineva acolo şi de a da un salariu şi de a aplica să ia o casă ditamai comisarul cu 17.000 de euro. Păi, vă daţi seama că doamna asta câştigă salariul mai mare decât casa în care stă într-o lună.
Laurenţiu Gîdei: Cei de la USR, bineînţeles că neştiind cum funcţionează instituţiile europene şi vă reamintesc faptul că l-au avut pe celebrul şi l-am avut noi românii pe celebrul comisar pentru agricultură şi întrebaţi agricultorii din România...
Cei de la USR ştiţi foarte bine că tot timpul aruncă anatema asupra altora, dar uită să se uite la gunoiul de sub preşul lor. Şi vorbim aici de Clotilde Armand. Bineînţeles, penalii în funcţii publice. Şi cam despre asta este vorba. Românii cred că îi vor taxa la fel cum i-au taxat la alegerile europarlamentare şi la alegerile locale, adică cu un scor foarte mic, o singură cifră le este de ajuns.
Răzvan Zamfir: Dar cum era Cioloş de la USR? Deci USR nu exista când a fost comisarul ăla. Era al USR-ului înainte să se înfiinţeze USR? Nu vreau să fiu răutăcios, dar PSD-ul l-a făcut premier pe Cioloş. USR-ul n-a reuşit. Noi avem toată disponibilitatea ca pe perioada campaniei electorale să vă lăsăm să vă ziceţi fiecare punctajul de partid, poveştile, nu ne băgăm.
Radu Miruţă: Eu, ca olimpic la fizică, am intrat în USR de când a intrat Nicuşor Dan şi Cioloş nu era acolo. Prietenului meu, domnului Gîdei, îi dau o replică pe care o ştie de la mine şi tot timpul îl deranjează. În fiecare judeţ din România, spre diferenţă de USR, la PSD este un lider politic marcant în spatele gratiilor, luat din funcţie publică. Cam asta-i diferenţa majoră între USR şi PSD.
Laurenţiu Gîdei: O eroare ...mai număraţi judeţele o dată. Sau o puneţi pe doamna Sivache.
Radu Miruţă: Niciun membru USR nu face puşcărie în urma luării din bani publici sau din trafic de influenţă.
Radu Buzăianu: Acum vedeţi că justiţia are alt punct de vedere. Şi-a schimbat total punctul de vedere justiţia din România, dacă urmăriţi.