Ce taxe şi impozite vor creşte după alegeri? Economist: Vor începe revoltele. Avem o mare păcăleală care va exploda în 2-3 ani
Alegerile bat la uşă şi partidele se întrec, care mai de care, în promisiuni. Una dintre ele este că impozitele şi taxele, deja foarte împovărătoare, nu vor creşte. Însă, atâta vreme cât la putere vor rămâne tot cei care o deţin acum, respectiv PSD şi PNL, nu ne putem aştepta decât la creşteri de taxe, consideră profesorul universitar de economie Bogdan Glăvan.
Potrivit economistului, creşterile de taxe nu vor fi neapărat foarte vizibile şi dramatice, precum o creştere a TVA-ului cu mai multe procente sau a impozitului pe venit de la 10% la 16%, cum se vehiculează în spaţiul public. Mai degrabă, vom avea de-a face cu o ploaie de creşteri mici, mascate, sau cu o reducere ori eliminare a unor facilităţi fiscale, astfel încât guvernanţii să pară că au în continuare mâinile curate şi că îşi respectă promisiunile făcute în campania electorală de a nu majora taxele. Reamintim în context că Ciolacu a făcut celebra „ameninţare” cu tatuatul pe mână.
Marea problemă însă, opinează Glăvan, profesor universitar doctor şi candidat Forţa Dreptei Iaşi, într-un interviu acordat Epoch Times, este că această creştere de taxe nu va rezolva problema bugetară, dimpotrivă. Guvernul însuşi ştie că nu aceasta este soluţia şi vorbeşte, inclusiv în planul bugetar-structural naţional pe termen mediu - 2025-2031, trimis Bruxelles-ului, despre scăderea cheltuielilor. Or, acest lucru nu se va realiza, crede Glăvan. Dimpotrivă, prin acţiunile întreprinse în acest an, Guvernul a plantat sămânţa unor noi tulburări sociale ce vor izbucni peste 2-3 ani.
Redăm fragmentul relevant din interviul acordat de profesorul Glăvan
„După alegeri vom vedea mai multe modificări fiscale, nu cred că vom avea o singură modificare mare şi exactă. Nu, pentru că ei se vor feri de asta atât cât vor putea.
Ce bănuiesc că se va întâmpla mai degrabă este o creştere mai mică a multor impozite. La fel cum au făcut în acest an, în care au majorat şi au introdus nişte noi impozite, care s-au întins pe două pagini. În ideea că omul nu o simte atât de tare, nu observă, pentru că omul, pe rând, nu observă impozitul pe cifra de afaceri: nu mă priveşte pe mine, n-am treabă cu asta. La fel, acciza la băuturile pe bază de zahăr sau alte lucruri, nu-l priveşte pe el, nu-l simte.
Şi atunci ei s-au folosit de chestia asta, mărind povara fiscală pentru firme. Sigur că, mai departe, costurile astea se regăsesc în bună măsură în preţul produsului la raft, dar omul nu o simte ca o creştere a fiscalităţii, o simte ca inflaţie, nu o percepe ca pe o creştere a fiscalităţii. E ceva dubios, şi atunci inflaţia poţi să o pui pe seama, nu ştiu, a străinilor, a războiului, a speculanţilor, a altora, şi în felul ăsta scapi mai uşor de responsabilitate, adică reuşeşti să păcăleşti lumea că nu din cauza ta s-a întâmplat acest lucru.
Deci la ce mă aştept eu, mai degrabă, este tot o creştere a impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, de exemplu. Deci nu o creştere mare. La fel va fi şi la chirii, şi la toate celelalte. Pe urmă, la impozitele pe venit. Aici ar putea să se elimine toate facilităţile care mai sunt, în IT, unde există acel plafon de 10.000 de lei dincolo de care plăteşti impozit, deci eliminarea tuturor facilităţilor, ceea ce echivalează, de fapt, cu o creştere a presiunii fiscale, plus alte creşteri de impozite şi la TVA.
Nu mă aştept neapărat să crească cota de TVA, sau poate va creşte cu 1%, dar vor fi eliminate multe cote mai mici, acolo unde sunt cotele diferenţiate, de 9%, de exemplu. S-a mai făcut asta şi până acum. Şi toate astea vor duce, să spunem, la o creştere a presiunii fiscale.
Dar e important de spus un lucru: Guvernul însuşi nu vede rezolvarea problemei fiscale, problema bugetară, prin creşterea taxelor. Deci nu consideră asta soluţia.
El susţine că soluţia vine din scăderea cheltuielilor în principal. Atenţie, ar fi cam o treime creşterea taxelor şi două treimi din scăderea cheltuielilor. Ori, aici este marea păcăleală.
Pentru că, neavând niciun plan concret de reformă, nu există, de fapt, această pârghie. Deci, în realitate, planul prezentat la Bruxelles şi acest plan pe şapte ani este o ficţiune. Este o ficţiune din care ne vom alege doar cu majorarea taxelor. Şi în continuare cu deficite mari. Pentru că al doilea element pe care se bazează Guvernul, anume reducerea cheltuielilor, nu se va întâmpla. Şi nu se va întâmpla din mai multe motive.
Unul, evident, că rămânând la putere aceeaşi nomenclatură, nu va face nicio reformă, că de aceea a rămas la putere. Şi scopul este să rămână la putere. Doi, anumite politici care se pot adopta şi care pot duce la o scădere a cheltuielilor, de exemplu, scăderea procentului din PIB alocat salariilor bugetarilor sau pensiilor.
Sigur că au mărit foarte mult salariile acum şi pensiile, ca să cumpere voturi, să fie lumea liniştită. Dacă însă, în perioada care urmează, oamenii care vor ieşi la pensie, căci vor începe să iasă la pensie oamenii după legea nouă, vor vedea, încetul cu încetul, că ies la pensie cu nişte pensii mai mici decât pensiile unor foşti colegi de-ai lor care au ieşit înaintea lor şi care au pensii mai mari. Încetul cu încetul, peste un an, doi, trei, se va acumula în societate o nouă frustrare. Şi vom retrăi aceeaşi situaţie pe care am trăit-o în ultimii doi ani, şi aceeaşi discuţie: 'Haideţi, domnule, să eliminăm inechităţile din sistemul de pensii.'
Iar în sistemul bugetar va fi la fel. După ce oamenii vor suferi de inflaţie încă doi-trei ani, cu salariile îngheţate sau aproximativ la fel, vor începe revoltele. Deci, politica asta de păcălire a cetăţenilor, că acum le-ai mărit, după care le îngheţi şi le tai prin inflaţie, nu este sustenabilă, nu e de natură să aducă economii bugetare pe termen lung.
Nu este de natură să scadă cheltuielile pe termen lung. Ori ei spun că asta vor face. Iar eu vă spun că nu se va întâmpla. Pentru că, aşa cum n-a funcţionat inflaţia din 2021-2022 şi 2023, care a falsificat bugetul, pentru că a părut că statul este mai bogat decât era de fapt – dar, de fapt, a folosit inflaţia ca impozit –, la fel nu se va întâmpla acum. Nu poţi să păstrezi iluzia că i-ai făcut mai bogaţi, după care să opreşti, să îngheţi. Veniturile lor vor fi tăiate în termeni reali şi să te aştepţi că ei nu vor reacţiona. Ba da, vor reacţiona. Când se vor prinde, vor reacţiona. Şi asta se va întâmpla în 2-3 ani.
Şi atunci vei fi exact unde eşti şi astăzi, deci pe termen lung nu se va rezolva nimic în România”.