"Singura speranţă e să se retragă sau să moară" - Susţinători ai lui Biden, panicaţi după prima dezbatere electorală

Joe Biden (Joe Raedle/Getty Images)
Redacţia
28.06.2024

Trei strategi apropiaţi de trei potenţiali candidaţi democraţi la preşedinţie au declarat că au fost bombardaţi cu mesaje text în timpul dezbaterii electorale care a avut loc joi seara în SUA, între fostul preşedinte - republicanul Donald Trump - şi liderul în funcţie, democratul Joe Biden.

Potrivit Politico, democraţii sunt atât de panicaţi de prestaţia ezitantă a preşedintelui Joe Biden la dezbateri, încât unii discută în mod deschis despre ceea ce era odată de nedescris - înlocuirea acestuia pe lista candidaţilor la preşedinţia SUA.

Un consilier a declarat că au primit rugăminţi ca un candidat al lor să se prezinte ca o alternativă la Biden.

Un alt consilier a declarat că "nu mai puţin de şase donatori cheie au trimis mesaje cu 'dezastru' şi că [partidul] trebuie să facă ceva", dar a recunoscut că "nu se pot face multe dacă" Biden nu se dă la o parte.

Aceştia s-au numărat printre cei peste 10 democraţi care au vorbit cu publicaţia amintită, majoritatea dintre ei sub anonimat pentru a vorbi liber.

Un important donator democrat şi susţinător al lui Biden a declarat că este timpul ca preşedintele să îşi încheie campania. Această persoană a descris seara lui Biden drept "cea mai slabă performanţă din istorie".

"Biden trebuie să renunţe. Fără nicio îndoială", a afirmat donatorul într-un mesaj text, propunând o listă alternativă condusă de guvernatorii din Maryland şi Michigan.

Cel puţin doi potenţiali candidaţi proeminenţi pentru 2028 - guvernatorul din Illinois, J.B. Pritzker, şi guvernatorul din California, Gavin Newsom - au declarat că îl susţin pe Biden chiar şi după prestaţia sa.

Întrebat pe MSNBC dacă Biden ar trebui să demisioneze, Newsom a spus că această discuţie este "inutilă" şi "nefolositoare".

"Nu-ţi întorci spatele din cauza unei singure performanţe. Ce fel de partid face asta?", a spus Newsom.

Biden s-a chinuit pe parcursul celei mai mari părţi a dezbaterii, prima confruntare pentru alegerile generale din 2024 între preşedinte şi fostul preşedinte Donald Trump. Preşedintele, în vârstă de 81 de ani, s-a confruntat mult timp cu întrebări cu privire la aptitudinea sa pentru funcţie, iar dezbaterea - cea mai timpurie confruntare de alegeri generale de acest tip din istoria politică modernă - a fost un efort al campaniei lui Biden pentru a reseta naraţiunea din jurul cursei.

Câteva săptămâni, democraţii au sperat că o prestaţie puternică a lui Biden în cadrul dezbaterii ar putea atenua îngrijorările legate de vârsta sa. În schimb, a făcut contrariul.

"No Labels şi Dean Phillips au câştigat această dezbatere", a declarat un fost oficial de rang înalt al Casei Albe a lui Biden, referindu-se la eforturile outsiderilor de a introduce în cursă un candidat diferit, care nu se numeşte Trump sau Biden.

Solicitările din interiorul partidului, deşi este puţin probabil să ducă la o schimbare în fruntea listei, reflectă o schimbare majoră în campanie. În mod tradiţional, preşedinţii în exerciţiu au avut rezultate slabe în timpul primelor lor dezbateri - copleţiţi de cerinţele funcţiei şi adesea incapabili să dedice timp serios pregătirii. Dar dezbaterea de joi a fost unică prin faptul că a confirmat o preconcepţie existentă în rândul multor alegători cu privire la Biden, ca fiind un candidat care şi-a depăşit termenul.

Un consilier al principalilor donatori ai Partidului Democrat a declarat că joi seară au primit mesaje de la o întâlnire a donatorilor din Atlanta, unii scriind "wtf".

"Singura noastră speranţă este să se retragă, să avem o convenţie mediată sau să moară. Altfel, suntem morţi de-a binelea", a spus consilierul donatorilor.

Cu toate acestea, probabilitatea unei convenţii negociate sau a unei retrageri a lui Biden sunt puţin probabile, o realitate recunoscută chiar şi de cei care s-au plâns în privat de prestaţia lui Biden.

"Un singur om poate decide, iar acesta este el", a declarat un strateg democrat.

Campania lui Biden a respins criticile aduse preşedintelui, un consilier numindu-l "singura persoană care l-a învins vreodată pe Donald Trump".

"O va face din nou. Donald Trump nu le-a dat alegătorilor niciun motiv să voteze cu el în seara asta. În ceea ce priveşte problemele, poporul american este alături de Joe Biden", a menţionat consilierul.

Într-o declaraţie, preşedintele campaniei lui Biden, Jen O'Malley Dillon, a afirmat că Biden "a prezentat o viziune pozitivă şi câştigătoare pentru viitorul Americii", în timp ce Trump "a oferit o fereastră întunecată şi înapoiată despre cum va arăta America dacă va păşi din nou la Casa Albă".

Stephanie Cutter, consultant democrat, a declarat: "Preşedintele Biden este candidatul democrat şi acest lucru nu se va schimba din cauza performanţei unei dezbateri".

"Trebuie să ne calmăm şi să rămânem concentraţi, deoarece Donald Trump cu siguranţă nu a câştigat niciun votant în seara aceasta", a adăugat ea.

Dar pentru mulţi democraţi, joi seara, perspectiva a fost mult mai sumbră. Un democrat din întregul stat care candidează pentru alegeri a declarat: "Adică, nu este grozav peste tot. Preşedintele nostru are un defect de vorbire, o răceală şi are 81 de ani."

"Nimeni nu se aştepta la un discurs magistral în dezbateri din partea lui Joe Biden, dar nimeni nu se aştepta la această cădere în gol. Nu a fost bun la mesaj, nu a fost bun la substanţă, nu a fost bun la contraatac, nu a fost bun la prezentare, nu a fost bun la non-verbale. Nu a existat niciun punct pozitiv în această dezbatere pentru el. Singurul punct pozitiv este că acest lucru s-a întâmplat în iunie şi nu în octombrie", a declarat un consilier principal al oficialilor democraţi de top.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor