Saluturi "igienice": Nu se recomandă strângerea de mână, mai bine un "fist bump"
alte articole
O cercetare medicală americană arată că "fist bump" (atingerea pumnilor) limitează la minim schimbul de bacterii, evitând apariţia multor boli.
În baseball gestul este folosit, de mult timp, ca înţelegere între colegii de echipă, un mod de a se incita şi de a-şi spune că sunt buni. Dar atingerea pumnilor ar putea deveni, în curând, un salut mult mai folosit decât clasica strângere de mână. Un nou studiu medical spune că, de fapt, din punctul de vedere al igienei, salutul "pumn contra pumn" (în engleză "fist bump") este mult mai igienic. În această perioadă, luând în considerare epidemiile care se răspândesc în lume, în mod necontrolat, oamenii de ştiinţă lansează un semnal de alarmă şi invită la schimbarea modului de a saluta.
Folosirea "fist bump" este mult mai bună decât o strângere de mână, dar, de asemenea, mult mai bună decât obiceiul de "a bate palma" ("five"). S-ar putea ca acesta să devină noul salut între medic şi pacient pentru ca, apoi, să se extindă ca un gest "social". Cercetarea despre care relatează site-ul de medicină "Oggiscienza", spune că, de fapt, "fist bump" produce un schimb de bacterii mult mai scăzut decât strângerea de mână. Dacă va fi adoptat şi transformat în obicei, el ar putea conduce spre un viitor mult mai igienic.
Infecţiile transmise în urma unui contact cu un cadru medical sunt numeroase şi ele cauzează boli care, în Statele Unite, sunt considerate a fi printre principalele daune care trebuiesc prevenite. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA a declarat că astfel de infecţii afectează un pacient din 25, în rândurile celor spitalizaţi, ducând la moartea a cel puţin 75.000 de persoane pe an.
David Whitworth, unul dintre autorii studiului publicat în numărul din august al American Journal of Infection Control, spune că cercetarea a început tocmai cu scopul de a stabili care ar fi cel mai bun salut pentru a minimiza transmiterea bacteriilor. Ancheta a fost, de fapt, foarte simplă: a început cu imersiunea unei mâini protejată de o mănuşă (iniţial sterilă) într-un container plin de bacterii; apoi, cu această mănuşă au fost făcute probe de salut, cu un alt cercetător care avea mănuşi sterile. Aceştia au schimbat o strângere de mână, un "fist bump" şi o "bătaie de plamă", cu diferite niveluri de intensitate a contactului şi cu durată diferită.
Ulterior, mănuşile (sterile până în momentul saluturilor) au fost scufundate într-o soluţie pentru a contoriza numărul de bacterii transferate prin contact. Rezultatele? Strângerea de mână a transmis aproximativ dublu faţă de "bătaia de palmă", în timp ce "fist bump" a transmis cele mai puţine bacterii. Dar, în toate cele trei cazuri, cu cât contactul a durat mai mult cu atât cantitatea de bacterii care a trecut de la o mână la alta a fost mai mare. Concluzia lui Whitworth: folosirea salutului "fist bump" poate limita foarte mult transmiterea bolilor infecţioase, reprezentând o alegere igienică.
Tradiţia japoneză poate fi utilă, de asemenea
Comportamentul social în Japonia se aseamănă, într-o anumită măsură, atât cu cel din cultura occidentală cât şi cu cel din alte culturi asiatice.
Datul mâinii nu este un gest obişnuit de salut al japonezilor. Cei ce se salută se înclină unul, celuilalt. În timpul salutului, spatele trebuie să fie drept, cel cu rang inferior trebuind să se încline mai jos şi pentru o perioadă mai mare de timp. Japonezii mai tineri, sau cosmopoliţi, dau deseori mâna străinilor, în special celor din ţări occidentale, uneori în combinaţie cu înclinatul.
O înclinare de 5° denotă o acţiune neutră, una de 15°- acţiune politicoasă în timp ce o înclinare de 30° reprezintă o rugăminte sau scuze profunde. De menţionat că trebuie evitat privitul direct în ochi a partenerului de discuţie.
Aceasta este o alegere mult mai igienică!