Un nou virus letal ce „nu ar trebui subestimat” şi-a făcut apariţia în China

Experţii din domeniul medical sunt alarmaţi de o nouă rădăcină a gripei aviare apărută în China. Virusul este denumit H10N8 şi are un potenţial „ce nu ar trebui subestimat” de a se transforma într-o epidemie, notează BBC.
Un tehnician efectuează teste pe virusul gripei aviare H7N9 (ChinaFotoPress/Getty Images)
P. P.
05.02.2014

Experţii din domeniul medical sunt alarmaţi de o nouă rădăcină a gripei aviare apărută în China. Virusul este denumit H10N8 şi are un potenţial „ce nu ar trebui subestimat” de a se transforma într-o epidemie, notează miercuri BBC.

Prima victimă a virusului este o femeie în vârstă de 73 de ani din oraşul Nanchang. Aceasta a fost infectată cu rădăcina H10N8 după ce a vizitat o piaţă de animale, însă sursa infecţiei nu a fost determinată cu precizie. Pentru moment o a doua victimă a fost raportată în provincia Jiangxi din China.

Oamenii de ştiinţă care au studiat noua rădăcină sunt îngrijoraţi deoarece potenţialul virusului de a produce o epidemie „nu ar trebui subestimat”, informează şi The Lancet.

Doctorul John McCauley, Directorului Centrului pentru Gripă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a precizat că o situaţie asemănătoare a apărut şi în cazul „infecţiilor cu rădăcina H7N9, pe care iniţial le-am subestimat. Acum trebuie să luăm în considerare şi infecţiile cu H10N8”.

În ultimele luni, China s-a confruntat deja cu izbucnirea unei epidemii cauzate de un virus gripal similar denumit H7N9, care a omorât circa un sfert din persoanele infectate.

Posibilitatea unei epidemii de H10N8

Oamenii de ştiinţă au precizat că virusul H10N8 a evoluat anumite caracteristici genetice ce îi permit să se reproducă eficient şi în oameni. În final, acest lucru ar putea face ca virusul să se poate răspândi de la persoană la persoană.

Experţii susţin totuşi că în prezent nu există dovezi care să arate că acesta se poate răspândi printre oameni.

Odată cu apariţia unui al doilea caz în provincia Jiangxi, un semnal de alarmă a fost tras deoarece „s-a dovedit că virusul H10N8 a continuat să circule şi poate cauza mai multe infecţii pe viitor”.

Caracteristicile pe care virusul le-a manifestat arată că are „capacitatea să se reproducă cu uşurinţă, să devină viral sau să fie rezistent la medicamente. Acesta prezintă mai multe dintre aceste caracteristici şi de aceea este o sursă de îngrijorare”, completează doctorul Jeremy Farar, din cadrul institutului Wellcome Trust.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor