China - epidemie de ciumă. Un oraş este închis
alte articole
După moartea unui rezident infectat cu ciumă bubonică săptămâna trecută, China a izolat "câteva cartiere" ale oraşului nord-vestic Yumen, a anunţat, marţi, presa chineză.
Persoana, în vârstă de 38 de ani, a fost infectată de o marmotă, un rozător sălbatic şi a murit pe 16 iulie. Câteva districte ale oraşului cu 100.000 de locuitori din provincia Gansu au fost puse sub carantină.
Sub carantină au fost puse şi 151 de persoane care au luat contact cu victima, dar nici nu a arătat semnele unei infecţii.
Ciuma este o bacterie răspândită de muştele şi puricii care intră în contact cu rozătoarele sălbatice, precum marmotele. Chiar dacă boala poate fi tratată eficient, pacienţii pot muri în 24 de ore de la infecţia iniţială, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Gansu este una din cele mai sărace şi îndepărtate provincii. Potrivit statisticilor OMS, aproximativ 1.000 până la 3.000 de persoane se îmbolnăvesc de ciumă în fiecare an, inclusiv în Statele Unite. Cele mai afectate regiuni sunt cele din Africa sub-sahariană.
În secolul XIV, ciuma s-a răspândit din China de-a lungul Drumului Mătăsii şi a intrat în Europa, omorând aproximativ jumătate din populaţia continentului. Numărul victimelor a fost identic cu cel din China, potrivit unor surse.
Capitolul negru din istoria umanităţii este reamintit sub numele de Moartea Neagră.
La sfârşitul secolului XIX, o pandemie mai nouă, denumită Ciuma Modernă, s-a răspândit din China către colonia britanică de atunci, Hong Kong, şi apoi către mai multe oraşe-port din lume. Potrivit Centrului american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor, aproximativ 10 milioane de persoane au murit în urma acelei pandemii.