Coronavirusul MERS a ajuns în Statele Unite
alte articole
Autorităţile din domeniul sănătăţii din SUA au confirmat vineri primul caz de contaminare cu coronavirusul MERS din SUA, relatează AP. Persoana infectată s-a întors în Statele Unite la sfârşitul săptămânii trecute din Arabia Saudită, unde a lucrat în domeniul sănătăţii. Bărbatul este internat în spital şi se află în stare bună, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
Sindromul respirator viral din Orientul Mijlociu, sau MERS, nu ar fi foarte contagios şi acest caz "reprezintă un risc foarte scăzut pentru publicul larg ", a declarat Dr. Anne Schuchat.
Agenţia Federală intenţionează să localizeze pasagerii care ar fi intrat în contact cu bărbatul infectat în timpul călătoriilor sale. Nu este încă clar cât de mult au fost expuse la virus aceste persoane.
Până în prezent, nu se ştie cum a fost infectat acesta, a adăugat Schuchat.
Arabia Saudită este în centrul unui focar de infecţie care a început în urmă cu doi ani. Virusul s-a răspândit şi în rândul lucrătorilor din domeniul sănătăţii. Oficialii nu au oferit detalii despre locul de muncă al purtătorului în Arabia Saudită sau dacă a tratat pacienţi infectaţi cu MERS. La nivel global, cel puţin 400 de persoane au fost contaminate şi peste 100 au murit din cauza virusului. Toţi au avut legături cu Orientul Mijlociu sau cu persoane care au călătorit acolo.
Experţii au spus că era doar o chestiune de timp înainte ca MERS să apară în Statele Unite, aşa cum a apărut în Europa şi Asia.
"Având în vedere interconectarea lumii noastre, nu se poate ca vreo contaminare să rămână localizată", a explicat dr. W. Ian Lipkin, un expert în MERS de la Universitatea Columbia.
Un studiu recent susţine că virusul este "extraordinar de comun" la cămile de cel puţin 20 de ani şi se poate să fi fost transmis de la animale la om, iar în anii recenţi să fi evoluat. În prezent nu se ştie exact cum se răspândeşte virusul de la o persoană la alta, dar se crede că acest lucru se întâmplă numai după un contact strâns. Nu toţi cei expuşi la virusul sunt contaminaţi.
Experţii încă încearcă să înţeleagă virusul pentru care nu există niciun vaccin cunoscut.
Oficialii federali şi de stat din domeniul Sănătăţii au dat vineri doar informaţii limitate cu privire la cazul din SUA: La 24 aprilie, persoana a zburat de la Riad - capitala Arabiei Saudite şi cel mai mare oraş - în Statele Unite, cu o oprire în Londra. A aterizat în Chicago şi a luat un autobuz din apropiere de Indiana. Nu s-a îmbolnăvit până duminică. A mers la camera de gardă de la Spitalul comunitar în Munster a doua zi cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie, fiind admis şi testat pentru virusul MERS. Spitalul a anunţat că este în stare bună. Ca măsură de precauţie, spitalul a transmis că va monitoriza familia şi cei care l-au tratat pe bărbat.
În Arabia Saudită a avut loc un val recent de infecţii, cazurile având tendinţa de a creşte în primăvară. Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită a anunţat că un copil de nouă luni a murit duminica trecută, crescând astfel numărul deceselor din această lună la 39. Oficiali ai Ministerului au declarat că numărul de infecţii înregistrate a crescut la 339, dintre care 143 de cazuri au fost anunţate de la începutul lunii aprilie, ceea ce reprezintă un salt de 73% din totalul infecţiilor.
Virusul s-a răspândit şi în Asia de sud-est, omorând o persoană din Malaezia care a vizitat Arabia Saudită, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Mass-media de stat din Egipt a raportat primul caz de MERS la 26 aprilie. Este vorba despre un egiptean care a fost internat în spital după ce s-a întors din Arabia Saudită unde a locuit timp de patru ani.
MERS este considerat a fi o rudă mortală dar mai puţin transmisibilă, a virusului responsabil de Sindromul respirator acut sever (SRAS) care a făcut ravagii în China şi Hong Kong, iar mai apoi în Canada.