Epidemia de ebola necesită ”măsuri drastice” pentru a fi oprită
alte articole
Africa de Vest se află în mijlocul celei mai mari epidemii de ebola cunoscute până în prezent, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că virusul s-ar putea răspândi în alte ţări dacă nu se vor lua ”măsuri drastice”.
Până acum virusul a infectat peste 600 de persoane din Guineea, Liberia şi Sierra Leone, dintre care 367 au murit deja. Numărul mare de victime face ca aceasta să fie ce mai mortală epidemie de ebola de când virusul a fost descoperit în 1976, când a omorât 280 de oameni din ceea ce este astăzi Republica Democrată Congo. Iar în acest moment este greu de precizat când va fi cu adevărat controlată epidemia.
”Numerele tot cresc. Rata la care cresc a încetinit puţin, însă este important de subliniat că va dura ceva timp – cam o lună şi jumătate – înainte să poţi spune că epidemia s-a terminat”, conform CNN.
Ebola este unul din cei mai periculoşi viruşi existenţi deoarece nu se cunoaşte un tratament sau un vaccin, iar o persoană poate fi infectată până la 21 de zile fără să prezinte vreun simptom.
Epidemia curentă este prima care afectează o zonă urbană, fiind raportate infecţii multiple în Conakry, capitala Guineei, care are o populaţie de peste 2 milioane de locuitori.
Organizaţia Mondială pentru Sănătate se întâlneşte cu reprezentanţii din 11 ţări în Ghana, la începutul lunii iulie, ”pentru a discuta cea mai bună modalitate de a aborda criza în mod colectiv, cât şi pentru a dezvolta un plan operaţional complet de răspuns între ţările vizate”.
Epidemia va fi considerată sub control după 42 de zile în care nu va apărea niciun caz nou de ebola - dublul perioadei de incubaţie.