Virusul MERS face încă opt victime în Arabia Saudită, infectează medicii unui spital
alte articole
Ministerul Sănătăţii din Arabia Saudită a raportat, duminică seara, alte opt decese provocate de coronavirusul MERS, Sindromul Respirator al Orientului Mijlociu, ridicând la 102 numărul morţilor în regat, relatează Bloomberg.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că un copil de nouă luni a murit duminică, crescând astfel numărul deceselor din această lună la 39. Oficiali ai Ministerului au declarat că numărul de infecţii înregistrate a crescut la 339, dintre care 143 de cazuri au fost anunţate de la începutul lunii aprilie, ceea ce reprezintă un salt de 73% din totalul infecţiilor.
Printre cele mai recente persoane infectate se numără şi doi medici, un sirian şi un egiptean, precum şi două infirmiere de origine filipineză într-un spital din Tabouk în nord-vestul ţării.
Panica generată de vestea răspândirii virusului printre membrii personalului medical din oraşul Jeddah de vest a dus la închiderea temporară a camerei de urgenţă a spitalului principal. Cel puţin patru medici de la Spitalul King Fahd Jeddah au demisionat la începutul acestei luni, refuzând să trateze pacienţii infectaţi cu MERS de teamă de a nu fi infectaţi ei înşişi.
Regele Abdullah a declarat că a călătorit joi la Jeddah pentru a linişti populaţia şi pentru a demonstra că "zvonuri exagerate şi false" despre MERS nu sunt reale, a declarat fiul său, ministrul Gărzii Naţionale prinţul Mitab.
Mai multe centre de tratament şi izolare a pacienţilor infectaţi cu coronavirus au fost înfiinţate în toată ţara, însă virusul se pare că se răspândeşte din ce în ce mai repede. Regatul l-a demis pe ministrului Sănătăţii la începutul acestei luni, iar noul ministrul promite "transparenţă" cu privire la MERS.
Experţii încă se mai luptă să înţeleagă virusul pentru care nu există niciun vaccin cunoscut.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat miercuri că s-a oferit să trimită experţi internaţionali în Arabia Saudită pentru a investiga "orice risc de evoluţie" asociat cu modelul de transmitere a virusului.
Un studiu recent a declarat că virusul este "extraordinar de comun" la cămile de cel puţin 20 de ani şi se poate să fi fost transmis de la animale la om, şi acum a evoluat. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, boala se pare că s-ar transmite prin contactul direct între oameni, deşi acest lucru nu a putut fi confirmat.
Virusul s-a răspândit şi în Asia de sud-est, omorând o persoană din Malaezia care a vizitat Arabia Saudită, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Mass-media de stat din Egipt a raportat primul caz de MERS la 26 aprilie. Este vorba despre un egiptean care a fost internat în spital după ce s-a întors din Arabia Saudită unde a locuit timp de patru ani.
MERS este considerat a fi o rudă mortală, dar mai puţin transmisibilă, a virusului responsabil de Sindromul respirator acut sever (SRAS) care a făcut ravagii în China şi Hong Kong, iar mai apoi în Canada.