Hepatita C în Europa: creşte incidenţa în rândul tinerilor

În Europa, numărul îmbolnăvirilor cu hepatită C este dublu faţă de cel al îmbolnăvirilor cu hepatită B, potrivit raportului Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), publicat în ajunul Zilei Mondiale dedicate hepatitei de pe 28 iulie.
. (photos.com)
Mioara Stoica
28.07.2014

În Europa, numărul îmbolnăvirilor cu hepatită C este dublu faţă de cel al îmbolnăvirilor cu hepatită B, potrivit raportului Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), publicat în ajunul Zilei Mondiale dedicate hepatitei de pe 28 iulie.

Între 2006 şi 2012, în Europa s-au înregistrat 110.000 de cazuri noi de hepatită B şi 206.000 de cazuri de hepatită C.

În ceea ce priveşte hepatita B, numai în 2012 s-au înregistrat cu puţin peste 17.000 de cazuri, din care 70% cronice şi 30% în rândul persoanelor cuprinse între vârste între 25 şi 34 de ani.

Hepatita C a cunoscut o mare răspândire - în primul rând datorită dificultăţilor legate de accesul la medicamente – în mai multe ţări ale UE, inclusiv în România. Astfel, au fost înregistrate 30.600 de cazuri, din care aproape 80% cronice,i 50% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani şi 10% sub 25 de ani.

"Aceste cifre sunt de fapt o subestimare a situaţiei - a declarat Marc Sprenger, director al ECDC – deoarece multe infecţii acute sunt asimptomatice şi de multe ori nediagnosticate. Acest lucru înseamnă că problema este mult mai serioasă şi avem nevoie de a consolida prevenirea şi controlul pentru a inversa tendinţa". Chiar şi hepatita A, afirmă Sprenger, a început să ridice capul provocând focare repetate. "Acest lucru ar trebui să pună pe gânduri statele membre ale UE şi să îşi revizuiască politicile privind vaccinarea, adresată acum doar celor care călătoresc".

Potrivit unui raport recent al ECDC în România peste 750.000 persoane din România (3,5%) ar putea să sufere de Hepatita C. Doar o parte din cei infectaţi ştiu, însă, de acest lucru. Conform unui studiu recent, România este printre puţinele ţări, alături de Lituania, care nu a finanţat niciodată un screening pentru depistarea Hepatitei C.

Virusul Hepatitei C este răspândit prin contactul cu sânge de la persoana infectată. Personalul medical, utilizatorii de droguri intravenoase care folosesc în comun acele şi persoanele care au primit transfuzii de sânge înainte de 1995 au un risc crescut de infectare. Din cauza faptului că Hepatita C nu are simptome clare, multe infecţii rămân nedescoperite pe o perioadă de ani de zile sau chiar decenii. Hepatita C cronică duce la inflamarea ficatului şi poate avea ca efect probleme serioase ale ficatului pe o perioadă de 15-30 de ani. Persoanele care trăiesc cu Hepatita C riscă să dezvolte complicaţii de fază terminală, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. De asemenea, ele reprezintă un risc şi pentru infectarea altor persoane, fără să fie conştiente de acest lucru.

„Hepatita C este o problemă gravă şi subestimată în România”, spune Achim Kautz, Vicepreşedinte ELPA (European Liver Pacient Association). “Cu toate acestea, este o ocazie foarte bună pentru Guvernul României să acţioneze acum şi să îmbunătăţească diagnosticarea, informarea şi accesul la tratament. Aceste măsuri nu doar că vor salva vieţi, dar vor reduce şi costurile pentru tratamentul într-o fază avansată a bolii şi vor avea un impact economic pozitiv dacă o parte semnificativă a populaţiei va fi sănătoasă în loc să se îmbolnăvească”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor