De ştiut în călătorii: 16 coduri de conduită de pe glob

Masa unui local din Paris
Masa unui local din Paris (Shutterstock)

Tuturor ne place să călătorim şi să ne scufundăm în culturi şi experienţe noi, să experimentăm feluri noi de mâncare şi să cunoaştem persoane din alte ţări. Diversitatea culturilor planetei e impresionantă şi uneori neobişnuită, de aceea pentru a evita surprizele neplăcute e bine să cunoaştem câteva dintre obiceiurile popoarelor. Vă invităm într-o călătorie virtuală prin cutumele diferitelor ţări, unele vă vor stârni râsul, iar altele mirarea.

1. Venezuela: Întârziaţi!

Musafirii care ajung devreme sau la timp sunt văzuţi ca fiind prea plini de zel. De obicei se ajunge cu 30 de minute întârziere faţă de ora programată, iar VIP-urile pot întârzia şi mai mult pentru „a-şi face intrarea”.

2. Egipt: Nu vă condimentaţi mâncarea!

Dacă presăraţi sare în mâncare în Egipt, gazda se va simţi insultată, pentru că asta înseamnă că ce aveţi pe farfurie are un gust rău.

3. Norvegia: Folosiţi cuţitul şi furculiţa tot timpul!

Bunele maniere la masă sunt extrem de importante şi se folosesc ustensile pentru toate felurile de mâncare, inclusiv pentru sandviciuri şi pizza.

4. China: Nu trimiteţi aceste cadouri niciodată!

Nu dăruiţi ceasuri, prosoape, batiste, încălţăminte (sandale mai ales), obiecte albe sau negre, cadouri compuse dintr-un set de 4 lucruri – toate sunt asociate cu moartea şi înmormântarea în China. Evitaţi de asemenea să cadorisiţi pe cineva cu căciuli verzi pentru că au legătură cu adulterul feminin. Să nu oferiţi niciodată umbrele sau obiecte ascuţite, cum ar fi cuţitele, pentru că simbolizează încheierea unei relaţii sau prietenii.

5. Olanda: Nu oferiţi cuţite elegante de bucătărie!

În Olanda se crede că obiectele ascuţite aduc ghinion.

6. Franţa: Fără gheaţă!

Deşi francezilor le plac băuturile reci, gheaţa se adaugă în băuturi doar la cererea clientului pentru că mulţi consideră că aceasta diluează aroma băuturii.

7. Ungaria: Nu ciocniţi când beţi!

Tradiţia datează din 1849, când generalii austrieci au sărbătorit înfrângerea Ungariei şi omorârea a 13 lideri militari maghiari prin ciocnirea unor pahare cu băutură. Maghiarii au jurat să nu mai ciocnească pahare timp de 150 de ani şi apoi au continuat să-şi ţină promisiunea şi după expirarea timpului.

8. Bolivia: Atenţie la vecini!

Bolivia a pierdut multe războaie în favoarea ţărilor învecinate şi rănile nu s-au vindecat încă, aşa că dacă vrei să îţi faci prieteni nu lăuda Chile, Brazilia sau Paraguai.

9. Turcia: Lasă nota de plată!

Se obişnuieşte ca cel care te invită în oraş să plătească nota. Dacă doreşti să îţi plăteşti partea va trebui să îţi inviţi gazda la un alt restaurant. Poţi să ceri împărţirea notei de plată, ceea ce va fi văzut ca un gest de politeţe, dar cererea nu va fi acceptată. Fiţi atenţi! Asta înseamnă că dacă invitaţi pe cineva în oraş va trebui să plătiţi tot!

10. Japonia: Atenţie la beţişoare!

În Japonia este extrem de important să respecţi eticheta. E nepoliticos să te joci, să înţepi sau să arăţi cu beţişoarele înspre mâncare. Asigură-te că foloseşti partea din spate a beţişoarelor pentru a te servi de pe o farfurie comună pentru că aşa e considerat igienic. Niciodată să nu laşi beţigaşele înfipte într-un bol cu orez pentru că acest gest e rezervat pentru înmormântări.

11. Coreea: Roşu înseamnă moarte!

Scrierea numelui cuiva cu cerneală roşie înseamnă că persoana a murit. Asiguraţi-vă că nu uitaţi asta mai ales când scrieţi o felicitare.

12. Finlanda: Sauna arată că totul e bine!

Saunele sunt modul de socializare şi relaxare al finlandezilor. Dacă eşti invitat la o saună după o întâlnire de afaceri poţi să fii sigur că întâlnirea a mers foarte bine. Nu uitaţi că finlandezii fac saună complet dezbrăcaţi.

13. Indonezia: Nu arătaţi cu degetul!

E considerat nepoliticos să arăţi înspre cineva sau ceva cu arătătorul, astfel că localnicii îşi folosesc degetul mare pentru această acţiune.

14. Tailanda: Nu staţi în picioare dacă bunicuţa stă jos!

Respectul faţă de vârstnici e luat foarte în serios în Tailanda. Se consideră lipsit de respect să ai corpul într-o poziţie mai înaltă decât cineva mai în vârstă decât tine. Dacă bunica stă pe scaun cel mai bine e să vă aşezaţi pe podea.

15. Polonia: Femeia e regina bucătăriei!

Nu vă băgaţi nasul în bucătăria sau frigiderul unei gospodării poloneze, mai ales dacă doamna e acasă. Acolo e regatul ei. Zicala „simţiţi-vă ca acasă” nu te va ajuta să îţi faci prieteni în Polonia.

16. Japonia: Sorbiţi tăiţeii!

Să nu-ţi sorbi tăiţeii e considerat foarte lipsit de respect în Japonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură