Soluţiile dezinfectante pentru lentile de contact, ineficiente împotriva unei bacterii care provoacă infecţii grave
alte articole
S-a constatat că o bacterie cunoscută ca generatoare de infecţii grave a devenit rezistentă la dezinfectante sau antiseptice folosite pentru lentile de contact. Acest factor predispune la keratită, o infecţie oculară care poate duce chiar la orbire.
Utilizatorii lentilelor de contact ar putea fi expuşi riscului de keratită, o infecţie care afectează corneea şi, în funcţie de gravitate, crea doar neplăceri, sau duce chiar la orbire.
În majoritatea cazurilor, soluţiile dezinfectante pentru lentile de contact ''îşi fac datoria'', dar s-a descoperit că ele s-ar putea să nu fie în măsură să combată în mod eficient bacteriile devenite rezistente.
Bacteria în cauză este Pseudomonas aeruginosa, deja cunoscută ca factorul din spatele majorităţii infecţiilor nosocomiale, printre care cele de piele, os, ureche, aparatul respirator, circulator, genito-urinar, digestiv şi sistemul nervos. Şi, desigur, responsabilă de infecţii oculare grave, cum ar fi keratita microbiană, inflamaţii şi ulceraţii ale corneei.
Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool şi Royal Liverpool University NHS Trust, au descoperit că agentul patogen, care trăieşte în medii umede şi se poate transmite de asemenea şi prin contact, este rezistent la tratamentul antibacterian din soluţiile pentru lentile de contact, în timp ce majoritatea tulpinilor bacteriene erau eradicate în 10 minute.
Au fost testate clinic nouă tulpini, inclusiv tulpina standard, Pseudomonas aeruginosa 9027; cea care a reuşit să supravieţuiască mai mult de patru ore tratamentului antiseptic, o perioadă mult mai lungă decât tulpina de referinţă, a fost P. aeruginosa - tulpina 39016.
Această bacterie este aceeaşi care a fost asociată cu mai multe cazuri grave de keratită, ce necesită mai mult timp de vindecare, cu toate consecinţele negative pe care aceasta le presupune.
Prezentând rezultatele studiului la Conferinţa anuală a Societăţii de Microbiologie Generală (“Society for General Microbiology Annual conference”) din Liverpool, autorul principal al studiului, dr. Craig Winstanley, a declarat că, pentru un pacient, keratita microbiană poate fi devastatoare şi este important ca riscul de a dezvolta această afecţiune să poată fi redus la purtătorii de lentile de contact, prin îmbunătăţirea soluţiilor dezinfectante, astfel încât să fie capabile să ucidă această tulpină devenită rezistentă.
Atenţie, prin urmare, la tipurile de soluţii pe care le utilizaţi şi, de asemenea, la felul în care manevraţi lentilele de contact.